[UPDATE] Febetra organiseert ‘Dag van de Vrachtwagenchauffeur’ op 9/12, BTB ook

Op 9 december organiseert Febetra voor het eerst de ‘Dag van de Vrachtwagenchauffeur’, waarbij het beroep van vrachtwagenchauffeur wordt geëerd door middel van diverse initiatieven in bedrijven.

Deze speciale dag wordt voor het eerst georganiseerd door Febetra in België, maar heeft al een editie gehad in 2019… georganiseerd door de UBT vakbond. Dit is eigenlijk een initiatief van het Nederlands Sociaal Fonds (Sectorinstituut Transport en Logistiek) en zijn partners, dat in 2019 door UBT was overgenomen. De ‘Dag van de Vrachtwagenchauffeur’ kon in 2020 niet doorgaan vanwege Covid-19, maar zal in 2021 een internationaal karakter hebben.

Concreet roept Febetra de Belgische transportbedrijven op om op 9 december een ‘extraatje’ te organiseren voor hun chauffeurs… en dat te laten weten. “Wij willen dat op 9 december in het hele land de rode loper wordt uitgerold als chauffeurs hun vrachtwagens bij bedrijven laden of lossen. Op verschillende plaatsen krijgen ze een kleine attentie: een kopje koffie, een hapje, een kaartje…”, legt Philippe Degraef, directeur van Febetra, uit. “Zonder vrachtwagenchauffeurs, stopt de wereld met draaien. Wij zijn ons daar niet voldoende van bewust. Onze uiteindelijke ambitie is dat vrachtwagenchauffeurs zich elke dag van het jaar gerespecteerd en gewaardeerd voelen, zowel door de burgers in het algemeen als door de werknemers van de winkels of bedrijven waar zij hun vrachtwagens laden en lossen. Met deze dag willen we zoveel mogelijk lokale acties in bedrijven in heel België. Hierdoor zullen de vrachtwagenchauffeurs zich meer gewaardeerd voelen en wij zullen bijdragen aan dit bewustmakingsproces”.

De BTb vakbond heeft een goede houding. “Het is niet zo dat dit de eerste keer zal zijn dat de ‘Dag van de vrachtwagenchauffeur’ in België wordt georganiseerd, want we hebben het al in 2019 gedaan”, legt Tom Peeters, hoofd van de sector ‘wegtransport’ bij de BTB, uit. “We wilden het in 2020 opnieuw doen, maar we hebben het idee moeten uitstellen tot juli 2021, en dan tot 9 december. Het lijkt erop dat Febetra ook geïnspireerd is door het Nederlandse voorbeeld, maar onze organisaties kunnen perfect complementair zijn: zij nemen de bedrijven en magazijnen voor hun rekening, terwijl wij acties organiseren om automobilisten op rotondes of parkeerterreinen te ondersteunen. Dit zou een win-win situatie kunnen zijn.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo