Acht op de tien belgische transporteurs willen emissievrij zijn

Vorige week heeft ING haar studie “Brandstoffen voor de toekomst” gepresenteerd, die wij reeds hebben vermeld. Een van de onderdelen van deze studie is een enquête onder 167 Belgische vervoersprofessionals. Daaruit blijkt dat 80 % van de respondenten in de toekomst volledig emissievrij willen zijn en dat meer dan de helft deze transitie wil maken uit ecologische overwegingen.

Laten we beginnen met een vaststelling : een op de drie zegt dat hun voertuigen al op alternatieve aandrijvingen rijden, zoals CNG, LNG of hybride. Dit betekent natuurlijk niet dat een derde van de vrachtwagens op een andere energiebron dan diesel rijdt. Enerzijds hebben sommige deelnemers waarschijnlijk hun bedrijfswagens in hun antwoord opgenomen en anderzijds is er (voor zover wij weten) slechts één Belgische transportvloot die voor 100% op een of andere vorm van alternatieve aandrijving is overgeschakeld. Toch lijkt de intrinsieke wil om het wegvervoer koolstofvrij te maken aanwezig te zijn, aangezien 53% van de deelnemers verklaart dat milieuoverwegingen de belangrijkste drijfveer zijn voor de energietransitie in hun sector.

Aan de andere kant geeft de enquête ook aan dat een milieubewuste aanpak slechts effectief is als die gepaard gaat met voldoende economische rentabiliteit. Het beperkt aantal laad- en tankstations bijvoorbeeld wordt nog steeds als een belangrijke belemmering beschouwd. “De respondenten roepen op tot gezamenlijke actie, met enerzijds hun klanten en leveranciers, en anderzijds ook met beleidsmakers, om de transitie richting emissievrij transport mogelijk te maken. Daarnaast ervaren de deelnemers een gebrek aan een langetermijnvisie op Europees, federaal en regionaal vlak die de vergroening van de transportvloot ondersteunt. Dat maakt een analyse over de kost en rendabiliteit van mogelijke investeringen dan weer moeilijker”, aldus Kris Neyens die VIL vertegenwoordigde bij de ontwikkeling van deze bevraging.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo