Uniek Europees recyclageproject werkt aan modal shift

In Moen (West-Vlaanderen) start Saint-Gobain, in samenwerking met Imog en New West Gypsum Recycling een pilootproject op waarbij afgedankte gipsplaten vervoerd zullen worden via de binnenvaart naar de recyclagefabriek van New West Gypsum Recycling in Kallo. Het krijgt daarvoor de ondersteuning van departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), Multimodaal.Vlaanderen en Rebel.

Met dit project dragen Saint-Gobain en partners bij aan de modal shift, waarin op zoek gegaan wordt naar alternatieven voor het vervoer via de weg. Met zijn regionale inzamelpunten en vervoer over water is dit pilootproject uniek in zijn soort in Europa. Daarnaast worden de gipsplaten door Saint-Gobain op een hoogwaardige manier gerecycleerd tot hetzelfde product, een unicum in de Benelux. Duurzaam transport en het oneindig kunnen recycleren van gipsplaten liggen aan de basis van dit project. Bij succes zal het uitgebreid worden door gelijkaardige hubs op te zetten met andere Intercommunales en bedrijven.

Door de kaart te trekken van vervoer via binnenvaart, kan Saint-Gobain per bootvracht vele containertransporten van de weg halen. Een schip kan in één keer 400 ton herbruikbaar gips vervoeren, het equivalent van ongeveer 16 vrachtwagens van 24 ton. Bij succes van het pilootproject, gaat het om ongeveer 30.000 ton gipsafval. Dat vertaalt zich in meer dan 1.000 ritten met vrachtwagens die vervangen worden door transport over water.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo