Featured Video Play Icon

[VIDEO] Dirk Steyaert (Steenbergen): “Brandstoftekort VK is binnen 5 jaar in België”

Duidelijke taal van Dirk Steyaert, verantwoordelijke voor Steenbergen bv in de Belux: als de chauffeurstekorten blijven duren, zitten we in België over 5 jaar met dezelfde leveringsproblemen als in het Verenigd Koninkrijk afgelopen jaar. 

Steenbergen bv is van origine een Nederlands familiebedrijf van al meer dan 100 jaar oud, maar begin jaren 2000 vestigde het zich ook in België. Toen nam Steenbergen het Wommelgemse depot van Dirk Steyaert over, die sindsdien aan het roer staat van de Belgische en Luxemburgse activiteiten. Enkele jaren later opende hij ook een tweede Belgische magazijn in Chaineux, tussen Luik en Eupen. “Dat depot zijn we vanaf nul begonnen, maar intussen werken er ook al een dikke twintig mensen. En we hebben indien nodig nog grond over om uit te breiden.”

Geen chauffeurs, geen groei

Maar de grootste rem op de groei is ongetwijfeld het chauffeurstekort, dat nog het hardst nijpt in Wommelgem. “Met voldoende chauffeurs zouden we, heel de groep samengeteld, direct met zo’n 20 tot 30 procent kunnen groeien. Maar onze trouwe chauffeurs gaan op pensioen en we hebben het moeilijk om ze te vervangen. We hebben onlangs nog een opendeurdag georganiseerd, maar we mogen al blij zijn als we daar 3 geschikte kandidaten mee vinden. Dus moeten we het rooien met externe chauffeurs, die we wel voltijds tewerkstellen.”

Steyaert ziet de situatie met lede ogen aan en maakt ook de vergelijking met de brandstoftekorten in het Verenigd Koninkrijk van in 2021: “Dat werd op de Brexit gestoken, wat ik kan begrijpen, maar op deze manier zitten we in België over 5 jaar met dezelfde situatie, waarbij het leger moet inspringen om goederen en brandstof te leveren. Dat is een probleem dat eraan zit te komen.”

Corona deed het rendement stijgen

Wat de transportsector dan weer een goede periode heeft opgeleverd, is de coronacrisis. “Van mijn part zou er, op professioneel vlak, weer een lockdown mogen komen. Natuurlijk wens ik dat de gezondheidszorg niet toe, maar gedurende die drie maanden hadden we geen files en waren we ook sneller klaar bij de klanten, wat ons rendement met 30 procent deed stijgen. Nu zitten we weer 3 uur per dag vast in de file rond Antwerpen, wat met de duurdere externe chauffeurs samengeteld betekent dat 2022 waarschijnlijk een minder winstgevend jaar wordt.”

De hogere kosten zullen ook gecompenseerd worden door hogere prijzen, bevestigt Steyaert: “We hebben gevolgd wat het ITLB heeft voorgeschreven, maar die rekening hadden we zelf ook al gemaakt. Het rendement is lager, maar we willen ook onze kwaliteitsscore van 99 procent absoluut behouden, waardoor we onze chauffeurs meer betalen dan de barema’s en we hebben ze ook een premie uitgekeerd vorig jaar. Die kosten willen wij niet alleen dragen, dus we verhogen de prijzen. Iets waar ik trouwens geen klachten over heb gehoord. De klanten willen enkel dat de kwaliteit overeind blijft, en dat probeer ik te garanderen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo