Scheepvaart Antwerpen-Brussel blijft geblokkeerd na aanvaring Budabrug

Het binnenvaartverkeer op het kanaal Antwerpen-Brussel-Charleroi blijft ernstig verstoord nadat een binnenvaartschip op vrijdag 30 december tegen de Budabrug (Neder-Over-Heembeek) botste. Scheepvaartverkeer tussen Antwerpen en de noordkant van de haven van Brussel is momenteel niet mogelijk. Vandaag wordt gestart met de afbraak van het brugdek om de waterweg zo snel mogelijk vrij te maken. 

Afgelopen vrijdag voer een binnenvaartschip tegen de Budabrug terwijl de brug was neergelaten. Dat veroorzaakte een aanzienlijke schade aan het brugdek. Pogingen om de brug opnieuw omhoog te halen en zo de waterweg weer vrij te maken, leverden voorlopig niets op. De autoriteiten van de Brusselse haven vatten dinsdagochtend 3 januari dan ook werken aan om het brugdek te verwijderen. De Budabrug is immers een belangrijke toegangspoort voor de Brusselse haven, die in normale omstandigheden het hele jaar door operationeel is. Door de blokkade is geen scheepvaartverkeer mogelijk tussen Antwerpen en Brussel. Tussen Brussel en Charleroi kan er wel nog gevaren worden. De brug is ook afgesloten voor het wegverkeer.

Door de relatieve kalmte van de eindejaarsperiode is het aantal schepen dat geblokkeerd ligt in de Brusselse haven relatief gering. Sylvain Godfoid, woordvoerder van de Haven van Brussel, spreekt over drie passagiersschepen en twee vrachtschepen. Niettemin moet er snel een oplossing komen voor de situatie, aangezien Brussel een belangrijke toegangspoort is voor onder andere petroleumproducten die bestemd zijn voor de hoofdstedelijke regio.

De omstandigheden waarin het ongeval kon gebeuren worden nog onderzocht. Prioriteit nummer één blijft het vrijmaken van de waterweg, al kan het Brusselse havenbestuur nog niet bevestigen op welke termijn er weer gevaren kan worden tussen Antwerpen en Brussel.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo