UPTR, Febetra en TLV vormen een confederatie

Praat niet over een fusie van de drie beroepsfederaties, maar over een confederatie: Febetra, UPTR en Transport en Logistiek Vlaanderen hebben besloten hun krachten te bundelen in een overkoepelende organisatie die hen in staat zal stellen de stem van de Belgische transporteurs beter te vertegenwoordigen.

Hoewel de drie federaties al veel gemeenschappelijke standpunten verdedigden, maakte de vermenigvuldiging van de uitdagingen (en de recente crises) een minder informele aanpak van deze samenwerking noodzakelijk. Daartoe behoren het chauffeurstekort, de verslechterende concurrentiepositie van de Belgische vervoerders, de toenemende complexiteit van de regelgeving en de uitdagingen van de energietransitie.

De nieuwe confederatie, genaamd Transport & Logistics Belgium, zal België vertegenwoordigen in de IRU, terwijl alleen Febetra vertegenwoordigd was. De UPTR en TLV waren lid van de UETR. Maar T&LB zal er ook naar streven de stem van de Belgische vervoerders krachtiger te laten klinken op de verschillende machtsniveaus in België. Deze aanpak heeft al tot een doorbraak geleid in het geval van professionele diesel, waarvoor het terugvorderbare bedrag op 1 april wordt verhoogd tot 20 cent.

Concreet zal een nieuwe VZW worden opgericht, waarvan het voorzitterschap en het secretariaat beurtelings door een van de drie beroepsorganisaties zal worden waargenomen. Zo zal Benny Smets, de huidige voorzitter van Febetra, de eerste beurt krijgen als voorzitter.

De drie federaties zullen hun eigen identiteit behouden en een breed scala van diensten aan hun respectieve leden blijven aanbieden.

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo