Lecot bouwt DC verder uit

Lecot heeft in samenwerking met Logflow een nieuw logistiek masterplan uitgewerkt. Dit plan heeft onder meer de vorm gekregen van een uitbreiding van hun distributiecentrum te Heule: op de naburige site van het voormalige bedrijf Hoorens Printing wordt een nieuwe hoogstapelmagazijn opgetrokken van 6.000m².

Lecot is een groothandel in benodigdheden voor de bouwsector zoals ijzerwaren, bevestigingen, bouwbeslag, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het bedrijf werd door de familie Lieven Santens in 1995 overgenomen en maakt sindsdien een gestage groei door. Lecot combineert digitale verkoopkanalen, een uitgebreid netwerk van filialen en leveringen op de werf, wat een grote invloed heeft op de logistieke werking.

Rond de eeuwwisseling vroeg Lecot al Logflow om zijn logistieke activiteiten door te lichten. Uit die oefening resulteerde begin 2002 een masterplan dat in 2006 leidde tot de GO LIVE van een nieuw semi-geautomatiseerd distributiecentrum in Heule. Door de complementaire werking met het distributiecentrum te Maaseik, was Lecot in staat om snel te groeien: zowel digitaal op het gebied van e-commerce, als fysiek met jaarlijks een 5-tal extra vestigingen. In 2013 werd het distributiecentrum in Heule uitgebreid met een hoogstapelmagazijn (18 m) voor bulkopslag.

“Bij het nieuwe logistieke masterplan werd duidelijk dat doorgedreven automatisatie zich opdringt onder de vorm van een volautomatisch bakkenmagazijn (AS/RS shuttle) voor kleingoed, gecombineerd met semi-manuele opzet met nog sterkere doorgedreven WMS-logica’s voor andere productgroepen (palletgoederen, handgereedschap, langgoed, ugly,…). In dat kader werd in 2020-2021 al een nieuw WMS-pakket geïntegreerd in beide distributiecentra te Maaseik en Heule. Hierbij werd gekozen voor de oplossing van C&W logistics. Tijdens de implementatie werd alvast rekening gehouden met de integratie van een AS/RS shuttle systeem in de nabije toekomst”, legt Eric Vandenbussche van Logflow uit.

In 2022 verwierf Lecot het 13.000m² tellende terrein van het voormalige Hoorens Printing. Daar wordt een geautomatiseerd DC gebouwd. Het kloppend hart van de installatie wordt een tripeldiep goods-to-person systeem van Knapp. In de eerste fase worden twee 80 meter lange gangen met een hoogte van 16 meter opgetrokken, goed voor 58.000 baklocaties. Op termijn kan het opslagsysteem verdrievoudigen tot 174.000 bakposities. De 74 OSR EVO shuttles zorgen voor de aan- en afvoer van bakken naar verschillende ergonomische Pick-it-Easy werkstations. Dit station is uitgerust met in de hoogte verstelbare platformen en light-grid sytemen om operatoren visueel te ondersteunen tijdens het orderverzamelen. Verder zal het shuttle-systeem niet enkel als opslagmiddel gebruikt worden maar ook als buffer. Zo kunnen bijvoorbeeld orders tussen het orderverzamelen en verpakking gebufferd worden. Nadien zorgt een sorteer-installatie met ruimte voor meer dan 100 bestemmingen ervoor dat bestellingen in de toekomst eenvoudig uitgesorteerd kunnen worden.

De sloop- en bouwwerken aan het nieuwe gebouw zijn gestart. Er wordt verwacht dat het nieuwe systeem volledig operationeel zal zijn tegen de zomer van 2025.

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo