Girteka wil de tewerkstelling van chauffeurs van buiten de EU aanmoedigen

Europa’s grootste vrachtwagenvloot kampt duidelijk met een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Oksana Karpovičienė, hoofd van de afdeling HR Expansie bij Girteka Transport, vindt dat de Europese Unie het gemakkelijker moet maken om chauffeurs van buiten de EU in dienst te nemen.

Deze maatregel is niet expliciet voorgesteld door de Commissie onder de maatregelen die afgelopen maart openbaar zijn gemaakt. De digitalisering van rijbewijzen wordt echter gezien als een manier om de toegang tot de intra-Europese arbeidsmarkt te vergemakkelijken voor chauffeurs uit derde landen “waar de veiligheidsnormen vergelijkbaar zijn met die in de EU”.

“Omdat we moeite hebben om voldoende chauffeurs uit de EU aan te nemen, hebben we ons gewend tot niet-EU-burgers, met name uit Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan en India, evenals uit de landen aan de Golf”, legt Oksana Karpovičienė uit. “In dit geval is het noodzakelijk om nauw samen te werken met nationale en lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat de processen voldoen aan de bestaande eisen en voorschriften. We hebben al gehoord van wanpraktijken en arbeidsfraude in de EU, gepleegd door bureaus die niet verbonden zijn aan een overheidsorganisatie of transportbedrijf. Daarom moet steun worden gegeven aan de oprichting van organisaties die zich aan de wet houden om logistieke medewerkers te helpen het beroep aantrekkelijker te maken in Europa. De Europese autoriteiten moeten hun houding ten opzichte van het aannemen van chauffeurs van buiten Europa heroverwegen”.

Dit standpunt komt op een moment dat de federatie van vervoerders IRU en de federatie van vakbonden ITF een plan presenteren om het probleem op te lossen. Het plan bevat o.a. een pleidooi voor betere bescherming van niet-EU-chauffeurs en verbetering van hun leefomstandigheden, harmonisatie van de erkenning van de vaardigheden van chauffeurs, vereenvoudiging van de wervingsprocedures voor niet-EU-chauffeurs, maar de IRU en ITF roepen transportbedrijven ook op om al hun chauffeurs, ongeacht hun land van herkomst, een gelijke behandeling te garanderen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo