Featured Video Play Icon

[VIDEO] Cebeo huldigt zijn nieuwe logistieke hub in Doornik in

Distributeur van elektrische apparatuur Cebeo (lid van de Sonepar-groep) heeft gisteren zijn nieuwe logistieke hoofdcentrum in Tournai-Ouest ingehuldigd. De faciliteiten worden de komende weken geleidelijk in gebruik genomen.

Het is een indrukwekkend gebouw (55.000 m2 op twee niveaus, gebouwd op een terrein van 11,5 hectare) dat de huidige hub in Moeskroen vervangt, die te klein is geworden en niet meer in de pas loopt met de huidige trends in logistiek. Het nieuwe platform in Doornik zal vijf transportknooppunten bedienen van waaruit de 53 dochterondernemingen en klanten van Cebeo worden bevoorraad.

Een semi-geautomatiseerd magazijn

Het is ontworpen met het oog op optimalisatie van de logistiek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een aantal verschillende automatiseringstechnieken, afhankelijk van het type goederen dat moet worden verwerkt. Cebeo is bijzonder omdat het zowel zeer kleine onderdelen als grote hoeveelheden kabels levert, zoals zonnepanelen en oplaadpunten.

Zoals Danny Gotink, Vice President Supply Chain bij Cebeo, uitlegt, worden twee soorten producten automatisch verwerkt: “We gebruiken een OSR, een geautomatiseerd opslag- en transportsysteem, om kleine onderdelen op te slaan. Hierdoor kunnen we ook afzien van kartonnen verpakkingen, die we hebben vervangen door herbruikbare plastic bakken. Dankzij dit pick-to-light-systeem genereert de operator elke bestelling, die vervolgens door de machine wordt doorzocht en via shuttles bij hem wordt afgeleverd. Dit systeem biedt dus ook veiligere en ergonomischere werkomstandigheden”. Ongeveer 70% van de bestellingen zal via dit OSR-systeem worden verwerkt.

Er is een tweede geautomatiseerde zone gecreëerd om 10.000 kabelrollen op te slaan en de kabels te snijden volgens de behoeften van elke klant. “We hebben vijf automatische kranen die de haspels naar 11 snijmachines brengen. We noemen dit gebied ‘cable paradise’,” lacht Danny Gotink.

Het nieuwe magazijn moet Cebeo ook helpen bij het behalen van zijn duurzaamheidsdoelstellingen. De ontwerpers streven naar een BREEAM-excellent certificering. Danny Gotink: “Onze ambitie is om hier energieneutraal te werken. Het gebouw wordt gekoeld en verwarmd met behulp van een geothermisch energiesysteem en warmtepompen. Daarnaast plaatsen we 7.000 zonnepanelen op het dak, planten we 500 bomen rondom het gebouw en installeren we oplaadpunten voor elektrische voertuigen, omdat we ons wagen- en vrachtwagenpark in de nabije toekomst nog groener willen maken.”

Het gebouw vertegenwoordigt een investering van 85 miljoen euro (de grootste die Cebeo ooit in België heeft gedaan) en zal werk bieden aan 250 mensen, waarvan de meesten afkomstig zijn van de huidige hub in Moeskroen. De overdracht van de activiteiten zal geleidelijk plaatsvinden: de eerste goederen zullen over twee weken het magazijn binnenkomen en de eerste zendingen vanuit Doornik zullen in november plaatsvinden. Volgens de planning zullen alle activiteiten tegen maart 2024 verhuisd zijn.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo