De Renault Trucks Oxygen op de beurs Solutrans

Het wordt ongetwijfeld een van de sterren van de Solutrans beurs in Lyon: Renault Trucks heeft zojuist een nieuwe versie van zijn Oxygen concept truck gepresenteerd, speciaal ontwikkeld in samenwerking met Geodis voor de behoeften van stedelijke distributie.

De Oxygen is gebaseerd op een D Wide model met elektromotor en beschikt over een aantal innovaties. Allereerst de cabine. Renault Trucks heeft gebruik gemaakt van zijn ervaring met lage instapvoertuigen, die met name is opgedaan met de originele Ponticelli-cabines die voor het gamma vuilniswagens werden gebruikt. De Oxygen cabine heeft dus een grote overhang, waardoor de chauffeur voor de vooras zit. Er zijn slechts twee treden nodig om aan de bestuurderskant in te stappen, terwijl een grote zijschuifdeur het nog makkelijker maakt om aan de stoeprand in te stappen. Eenmaal ingestapt heeft de bestuurder een vlakke vloer. Hij heeft ook een uitstekend zicht rondom, volledig in overeenstemming met de Europese regels voor direct zicht.

Het dak en de carrosserie van de cabine vormen een perfect vlak oppervlak, met een druppelvormig zijprofiel. Het was dezelfde zorg voor aerodynamica die de ingenieurs ertoe bracht om op de Oxygen een principe toe te passen dat al aanwezig was op de T-cabine: de voorkant van de cabine is smaller en de cabine wordt geleidelijk breder naar achteren toe. Het valt nog te bezien of deze inspanningen vruchten zullen afwerpen in de stad, waar de gemiddelde snelheid lager ligt. Tot slot gebruikt de Oxygen camera’s in plaats van achteruitkijkspiegels, plus een 360-graden camerasysteem waarmee de bestuurder de hele omgeving van het voertuig in de gaten kan houden.

Na de presentatie op de Solutrans show zal de Renault Trucks Oxygen uitgebreid getest worden bij Geodis (dat deelnam aan de ontwikkeling), met drie voertuigen die klaar zijn om de weg op te gaan.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo