Frank Moreels (BTB): “10% meer loon betekent 30% minder ongevallen”

Meer dan 50 vakbonden die vrachtwagenchauffeurs over de hele wereld vertegenwoordigen, roepen op tot hogere lonen in de sector om de verkeersveiligheid te verbeteren. De actie wordt gecoördineerd door de International Transport Workers’ Federation (ITF) en heeft de steun van de BTB-ABVV in België.

Volgens de ITF is bewezen (maar er wordt niet gezegd door wie) dat een loonsverhoging van 10% het aantal ongevallen met 30% kan verminderen. De campagne zou gebaseerd zijn op “uitstekende resultaten” in Zuid-Korea, Australië, Brazilië en Canada. Volgens Stephen Cotton, algemeen secretaris van de ITF, “hebben multinationals over de hele wereld werknemers in het wegtransport nodig, maar ze snijden in de kosten door de lonen te verlagen in hun zoektocht naar steeds grotere winsten. Deze vrijheden die worden genomen met de veiligheid in de naam van hebzucht bemoeilijken niet alleen het dagelijks leven van vrachtwagenchauffeurs, maar veroorzaken ook tragedies op onze wegen”.

Zonder het risico te lopen om de werkomstandigheden van een Braziliaanse vrachtwagenchauffeur te verwarren met die van een Belg, sluit Frank Moreels, voorzitter van het UBT-FGTB, zich aan bij de oproep van de ITF: “Lage lonen en erbarmelijke werkomstandigheden dwingen vrachtwagenchauffeurs om enorme risico’s te nemen om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is misschien logisch voor aandeelhouders en hun bekrompen visie, maar het is een ramp voor de rest van de maatschappij.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo