Nikola lanceert waterstoftruck op de Amerikaanse markt

Nikola Motors, voormalig partner van Iveco in de ontwikkeling van zero-emissie trucks, is officieel gestart met de verkoop van zijn brandstofcel trekker. De voertuigen zullen aan klanten worden geleverd via Hyla, een dochteronderneming van Nikola die het voertuig, het onderhoud en de benodigde energie in één servicepakket levert voor een vastgestelde prijs per kilometer.

Deze lancering heeft niet langer rechtstreeks betrekking op Europese klanten, aangezien Iveco de gezamenlijk ontwikkelde voertuigen onder zijn eigen merk zal verkopen en elke fabrikant de verdere ontwikkelingen op eigen kracht zal voortzetten. Maar omdat de Nikola Tre FCEV grotendeels gezamenlijk is ontwikkeld, is het de moeite waard om naar de technische specificaties te kijken, een paar weken voordat Iveco zijn eigen versie van de emissievrije S-Way presenteert.

Dit is een 6×2 trekker die gebruik maakt van een elektrische as van FPT Industrial. Deze as levert een continu vermogen van 536 pk (400 kW) en een piekvermogen van 773 kW (575 kW). Hij wordt aangedreven door twee accupakketten met een totale capaciteit van 164 kWh en een brandstofcel van 200 kW. Hij haalt zijn energie uit tanks die 70 kilo waterstofgas van 700 bar kunnen opslaan. Deze tanks bevinden zich achter de cabine die geërfd is van de Iveco S-Way, maar zijn zowel van achteren als van voren toegankelijk wanneer de cabine gekanteld is. Het resultaat is een zeer lange cabine voor een cab-overtrekker: 372 centimeter tussen de voorbumper en de achterkant van de cabine, 150 centimeter langer dan bij een Iveco S-Way slaapcabine. Dit cijfer wordt ook verklaard door de verlenging van de cabine aan de voorkant, wat de luchtweerstandscoëfficiënt (zij het zeer matig) ten goede zou moeten komen.

Nikola heeft een tanktijd van 20 minuten aangekondigd en een actieradius van 500 mijl, of maximaal 804 kilometer. Dit geeft een theoretisch verbruik van 8,7 kilo waterstof per 100 km, of een energiekost van ongeveer 1 euro per kilometer bij de huidige gemiddelde prijs van waterstof (11,5 EUR/kg).

Nikola heeft aangekondigd dat het pre-orders heeft ontvangen voor 223 eenheden van 23 verschillende klanten.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo