BTB brengt ‘Kerstparkings’ in kaart

Dat BTB een hekel heeft aan malafide praktijken in de transportsector is al lang geen geheim meer. De vakbond trok op zaterdag 23 december 2023 op pad door heel Vlaanderen om de kerstparkings in kaart te brengen. 

‘Kerstparkings’, waar bedrijven hun vrachtwagens met buitenlandse nummerplaten achterlaten als chauffeurs terugkeren naar hun land van herkomst, zijn geen probleem op zich, maar de manier waarop chauffeurs weer aan het werk gaan. “De chauffeurs keren begin 2024, na hun welverdiende en langverwachte vakantie met hun familie, terug naar België om hier het werk terug te hervatten. Gezien velen van hen eerst een lange reis ondernemen om terug op hun werkplaats te geraken, valt dit uiteraard ook onder de specifieke wetgeving van rij -en rusttijden. Hun reistijd dient aangegeven te worden waardoor ze niet onmiddellijk met hun vrachtwagen de werkzaamheden mogen hervatten, wat in de praktijk wel gebeurt”, meent Frank Moreels, voorzitter BTB.

De vakbond heeft alle gegevens over die kerstparkings overgemaakt aan de inspectiediensten met de vraag om deze bedrijven zo snel mogelijk te controleren wanneer de chauffeurs het werk terug aanvatten. Frank Moreels: “Concreet vragen wij een controle op rij-en rusttijden, controle op terugkeer van het voertuig en de terugkeer van de chauffeurs zelf. Het voertuig waarmee ze rijden wordt achtergelaten in België, en wordt nadien hier ook opgepikt om het werk opnieuw aan te vatten. Dit betekent dat ze vallen onder de Belgische CAO “Gelijk loon voor gelijk werk” en dus aan Belgische loon -en arbeidsvoorwaarden moeten tewerkgesteld worden.”

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo