DP World: “1 miljoen extra containers op zelfde oppervlakte in 2026”

Het investeringsplan van containerterminaluitbater DP World in de Antwerpse haven gaat een volgende fase in. De terminal ontvangt verschillende nieuwe en ‘groene’ havenkranen en wil zo in 2026 plaats bieden aan liefst 1 miljoen extra containers. De toekomstige CEO van de Antwerpse DP World-vestiging kwam alvast poolshoogte nemen. 

DP World voegt een nieuwe stapelkraanmodule toe aan zijn terminal in Antwerpen en voltooit de derde fase van een investeringsplan van € 200 miljoen. De logistieke dienstverlener heeft in Antwerpen het afgelopen jaar al negen nieuwe kranen in gebruik genomen; drie kadekranen om schepen te laden en te lossen, zes automatische stapelkranen, en daarnaast ook negen hybride straddle carriers (containerliften). Tijdens de volgende fase van het investeringsplan zullen de laatste 2 nieuwe ZPMC- kranen vanuit Changxing (China) verscheept worden en aankomen in Antwerpen in de zomer van 2024. Zo komen er in totaal 15 kranen op de DP World-kaai aan het Deurganckdok te staan. Daarnaast worden er nog 24 automatische stapelkranen bijgezet, waarvan acht volgend jaar.

Zo wordt extra ruimte gecreëerd voor liefst 1 miljoen containers, wat goed nieuws is in tijden van aanhoudende oppervlakteschaarste in de Antwerpse haven. Ter vergelijking: momenteel kan de terminal 2,8 miljoen standaardcontainers huisvesten.

De investering in nieuw materiaal zorgt ook voor een stevige reductie van de CO2-impact van de containerbehandeling bij DP World Antwerpen: de combinatie van elektrificatie en de verduurzaming van bedrijfsprocessen maakt dat DP World in Antwerpen haar CO2-uitstoot per containerbeweging kon halveren op amper acht jaar tijd.

De uitrol van deze investeringen zal worden overzien door een nieuwe CEO. Nawaf Abdulla volgt in de loop van 2024 Dirk Van den Bosch op aan het hoofd van DP World Antwerpen. Abdulla werkt al een kwarteeuw voor DP World en was voor de groep onder andere actief als CEO van de Cypriotische vestiging van DP World in Limassol.

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo