Havenvoertuigen Antwerpen toegelaten in groter gebied

Een aanpassing aan de havenverkeersverordening in de haven van Antwerpen zorgt ervoor dat havenvoertuigen de openbare weg mogen gebruiken in een iets groter gebied, wat vooral het goederenverkeer tussen beide Schelde-oevers moet rationaliseren. Voorwaarde is wel dat deze ‘afwijkende’ havenvoertuigen voldoen aan de beperkingen die ook gelden voor LZV’s: een maximumlengte van 25,25 meter en een maximaal gewicht van 60 ton. 

De Vlaamse regering breidt het toepassingsgebied van de havenverkeersverordening in de Antwerpse haven uit met de opname van de A12, die aantakt op de R2 door de Frans Tysmanstunnel. Havenvoertuigen die binnen het havengebied de openbare weg mogen gebruiken, mogen vanaf nu dus ook door de Tysmanstunnel. Op die manier moet het goederenverkeer, in casu het containertransport binnen de haven, gerationaliseerd kunnen worden.

Courante havenvoertuigen zijn onder andere de reachstackers en heftrucks, maar in het gebied worden ook trucks en andere trekkende voertuigen gebruikt om containers over de weg te vervoeren, bijvoorbeeld van depot naar terminal. “Het is goed dat er nu een pragmatische oplossing is voor het Schelde-kruisend verkeer”, zegt Frederic Keymeulen, beleidsmedewerker bij Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV). “Dat de havenvoertuigen ook aan de normen voor LZV’s moeten voldoen, zorgt voor een gelijk speelveld ten opzichte van transporteurs die niet vanuit het havengebied opereren.”

Een belangrijke kanttekening is dat de nabije woonkernen Zandvliet en Berendrecht buiten het ruimtelijk toepassingsgebied van de havenverkeersverordening vallen. Havenvoertuigen zijn er dus niet welkom.

De verkeersverordening van de Antwerpse haven is in voege sinds medio 2021. Op termijn zullen ook de andere Vlaamse zeehavens gelijkaardige verkeersreglementen aannemen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo