TVX Transport – UK, here we come

Rijden met verse producten richting het Verenigd Koninkrijk brengt een aantal extra uitdagingen met zich mee zoals grenscontroles, extra papierwerk, strengere veiligheidsnormen… Maar laat nu net dit soort werk de specialiteit zijn van TVX Transport.

Na een aantal jaren in loondienst te hebben gereden heeft Xavier Vanhooren begin 2003 de stap naar het zelfstandig ondernemerschap gezet. Twintig jaar later is het wagenpark uitgegroeid tot meer dan 40 vrachtwagens.

Even snel als voor de Brexit

TM: Koeltransport en de UK vormen de kern waarrond TVX is opgebouwd. De sleutel tot succes?
Xavier Vanhooren: Ik ben gestart in loondienst voor een transportbedrijf dat reed met koelwagens. Het was dus ergens ook logisch dat ik in dit segment verder ging doen. De klant waarvoor ik toen ben beginnen rijden, uit de vleesindustrie, is op vandaag nog altijd een van mijn belangrijkste klanten.
Dagelijks rijden verschillende wagens van ons in de distributie met verse producten richting de UK. De klantenportefeuille werd ondertussen verder uitgebouwd met klanten uit de groenten-, vlees- en visindustrie. Bij deze laatste soort van klanten wordt er vaak rechtstreeks geladen vanaf het schip. De UK is hierbij goed voor bijna 70% van ons omzetcijfer.

TM: Toen de Brexit er aankwam zijn verschillende bedrijven gestopt met het rijden op de UK. Een paniekreactie?
X. Vanhooren: Voor iedereen was het bang afwachten wat de gevolgen zouden zijn, maar de transitie is uiteindelijk vlotter verlopen dan verwacht. Er zijn wel de nodige douaneformaliteiten nu en het nodige extra papierwerk, maar wanneer alles vlot verloopt dan zijn we op nog geen 90 minuten het kanaal over inclusief de douane. Wat uiteindelijk quasi dezelfde doorlooptijd is als de periode ervoor.

TM: Bezorgt de migrantenproblematiek nog stress en kopzorgen?
X. Vanhooren: Er is een periode geweest dat het geen lachertje was om te rijden richting Calais voor het nemen van de Shuttle, zeker niet ’s nachts. Ikzelf heb het ook aan de lijve mogen ondervinden dat de vrachtwagen met stenen werd bekogeld. Gelukkig hield het cabinevenster stand en kon ik blijven doorrijden. Ook verstekelingen die zich verstopt hadden, hebben we al meegemaakt.
Als bedrijf ben je hiervoor verantwoordelijk en lopen de boetes behoorlijk snel op. Bovendien wordt de lading vernietigd waardoor ook zowel de verlader als klant verlies lijden. Om hierop te anticiperen hebben we extra sloten voorzien op de opleggers en mogen de chauffeurs niet meer stoppen tussen de laadplaats en het afgesloten haventerrein in Calais. Maar de afgelopen maanden is de situatie toch wel fel verbeterd.

London – een geval apart

TM: Vergt het rijden met verse producten richting de UK een andere manier van organisatie?
X. Vanhooren: Voor ons is de grootste uitdaging om alles georganiseerd te krijgen binnen een heel korte tijdsspanne. We kunnen stellen dat het hier in de voormiddag op de planning relatief rustig is. De opdrachten van onze klanten uit de vleesindustrie hebben een vrij regelmatig patroon wat de planning ervan vereenvoudigt. Bij het transport van groenten- en fruit ligt dit wel een stukje anders omdat we daar eigenlijk moeten wachten tot de middag wanneer de groenten- en fruitveilingen zijn afgelopen om te weten welke goederen naar waar moeten.
De eerste voertuigen richting de UK vertrekken hier in de vroege vooravond om dan gedurende de ganse nacht uit te leveren. Gemiddeld moeten er een zestal klanten beleverd worden. De retourvracht is meestal leeggoed. In de loop van de voormiddag komen de wagens dan terug thuis.
Het rijden met verse producten is ook sterk just-in-time gebonden en vol continu. Niet iedere chauffeur is dan ook in de wieg gelegd om dit soort werk te doen. Maar dit soort werk heeft ook zijn voordelen zoals bijvoorbeeld minder files. Omdat we vaak in de agglomeratie van Great London komen zijn alle voertuigen uitgerust met het DVS systeem wat de Britse overheid oplegt. Dit veiligheidssysteem is specifiek voor London en heeft als doel de verkeersveiligheid van kwetsbare weggebruikers zoals voetgangers en fietsers te verbeteren. Aan de hand van een classificatie wordt bepaald welk soort vergunning je ontvangt. Via camera’s worden alle wagens die de agglomeratie binnenrijden gemonitord en het niet naleven van het systeem resulteert in zware boetes.
Het DVS systeem houdt in dat er extra sensoren en camera’s moeten worden aangebracht op het voertuig. Iedere vrachtwagenconstructeur biedt dergelijke systemen wel aan, maar de Britse overheid maakt gebruik van hun eigen systeem! Dit is natuurlijk extra investeren, maar het werpt ook zijn vruchten af inzake de verkeersveiligheid.

TM: Zelf ben je nog vaak terug te vinden achter het stuur…
X. Vanhooren: Ik probeer om toch een aantal dagen per week nog zelf te rijden. Dit zorgt er niet alleen voor dat ik de voeling blijf behouden met de realiteit, mijn chauffeurs en klanten. Plus het biedt extra flexibiliteit in onze planning, bijvoorbeeld in verlofperiodes of bij afwezigheid van een medewerker.

TM: Heeft het relatief onregelmatig leven door jullie type van transport invloed bij het vinden van chauffeurs?
X. Vanhooren: Het vinden van chauffeurs wordt er zeker niet makkelijker op. Onze ploeg van medewerkers gaat van mensen die net van school zijn tot 60+ zowel mannen als vrouwen. We investeren echter wel enkele duizenden euro’s extra in de opbouw van onze wagens, wat door onze medewerkers zeker op prijs wordt gesteld en ongetwijfeld helpt in onze zoektocht naar nieuwe medewerkers. Ons wagenpark is voor ons een belangrijke blikvanger waarbij we niet echt werken met een één merkenpolitiek en een uniform wagenpark, maar eerder gaan voor unieke wagens. De nieuwe wagens zijn allemaal uitgerust met een sleepas omwille van de gewichtsverdeling in het distributiewerk.

TM: En wat brengt de toekomst?
X. Vanhooren: Verder groeien is geen optie voor ons, maar zeg nooit nooit. Groeien doen we momenteel door het inzetten van onderaannemers. Zo kunnen we verder doorgroeien, maar hebben we toch een buffer mocht het economisch minder goed gaan.

_

Vervoer TVX in ’t kort

* Oprichting: 2003
* Directie: Xavier Van Hooren
* Hoofdzetel: Kortemark
* Specialiteit: Distributie koeltransport richting UK
* Voertuigenvloot: 43 trekkers (Scania, MAN, Mercedes, Daf, Volvo en Renault) + 3 onderaannemers.
* Opleggers: 21 koeltrailers
* Bruto marge : 4.7 miljoen EUR (2022)

Xavier Vanhooren rijdt wekelijks nog een aantal dagen zelf met de vrachtwagen om de voeling met de werkvloer niet te verliezen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo