Afbraak ‘Bananenbrug’ startschot voor grotere containertransporten Albertkanaal

Met de sloop van de zogenaamde ‘Bananenbrug’ in Wijnegem bij Antwerpen komt een einde aan de jarenlange update-operatie voor de bruggen over het Albertkanaal. Nu de 62 bruggen over het kanaal zijn verhoogd wordt het mogelijk om containers in vier lagen te laden op binnenschepen.

De ‘Bananenbrug’ aan de Turnhoutsebaan in Wijnegem dankte haar naam aan de karakteristieke vorm. Ze was evenwel te laag om een veilige doorgang te bieden aan het huidige en toekomstige scheepvaartverkeer op het Albertkanaal. Daarom maakt ze plaats voor twee nieuwe hogere bruggen, een voor gemotoriseerd en een voor fietsers- en voetgangersverkeer.

De brug van Wijnegem was de laatste overblijvende lage brug over het Albertkanaal. In totaal werden in de afgelopen jaren 62 bruggen langs het kanaal verhoogd en/of vervangen. Zo wordt langs het hele traject een vrije doorvaarthoogte van 9.10 meter bekomen. Die stelt binnenvaartoperatoren in staat de containers vier lagen hoog te laden op de binnenschepen, wat dan weer een boost moet geven aan het multimodale transport via het water.

En wat met het verkeer in de omgeving van de werf? Als alles verloopt zoals gepland kan het gemotoriseerd verkeer vanaf eind mei 2024 het Albertkanaal oversteken via de nieuwe, hogere brug. In april begint ook de constructie van een nieuwe f etsers- en voetgangersbrug die in begin 2026 operationeel moet zijn.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo