De as Antwerpen-Limburg stuwde de logistieke vastgoedmarkt in 2023

Vastgoedmakelaar JLL publiceerde vandaag zijn jaarlijkse analyse van de logistieke vastgoedmarkt in België. Over het algemeen zijn de cijfers beter dan in 2022 (+4% in oppervlakte), maar dit is vooral te danken aan de uitzonderlijke prestaties van de E313-corridor.

Tussen Antwerpen en Limburg is de take-up in één jaar tijd met 148% gestegen. In vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar is de sprong voorwaarts niet minder spectaculair (+138%). Zoals Mathieu Opsomer (Head of Industrial & Logistics Leasing bij JLL Belux) uitlegt, heeft de onmiddellijke beschikbaarheid van grote percelen, zonder al te veel problemen om een bouwvergunning te krijgen, zeker een rol gespeeld in deze uitstekende prestatie. Transacties in dit gebied omvatten

  • 62.179 m2 verhuurd door Weerts Logistics Parks aan Kuehne + Nagel (Tessenderlo)
  • 46.175 m2 verhuurd door Heylen Warehouses aan Lidl (Herentals)
  • 44.778 m2 die Heylen Warehouses verhuurt aan Flamingo Pet Products (Olen – foto)
  • 40.252 m2 gezamenlijk ontwikkeld door WDP en Gosselin in Schoten
  • 38.144 m2 die Heylen Warehouses ontwikkelde in ham voor Stobart Europe
  • de nieuwste logistieke ontwikkelingen in Genk en Tongeren.

 

De as Antwerpen-Brussel is ook vooruitgegaan, maar de as Antwerpen-Gent en de Waalse as zijn achteruitgegaan. In het laatste geval wijt Mathieu Opsomer de daling aan het gebrek aan onmiddellijk beschikbare gronden “in een logistieke wereld waar gebouwen eerder gisteren dan over twee jaar gebouwd moeten worden”. Hij noteert ook een zeer lichte stijging van de beschikbare logistieke ruimte in Brussel en Antwerpen, maar een lichte daling voor België als geheel, evenals een duidelijke daling van het aantal transacties. De oppervlakte per transactie is dus toegenomen.

JLL noteert voor het eerst ook een doorbraak in transacties met stedelijke logistieke centra. Toegegeven, het gaat nog steeds maar om een kleine 20.000 m2 op een totaal van meer dan 1 miljoen m2, maar er verschijnen nieuwe spelers op deze zeer specifieke markt, zoals Lastlink, dat twee sites heeft verworven in Vorst en Anderlecht.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo