Europese douaneregels ICS 2 stellen transport en logistiek voor uitdagingen

Het nieuwe veiligheids- en beveiligingssysteem van de douane van de Europese Unie vóór aankomst – Import Control System 2 (ICS2) verstrengt aanzienlijk de regels voor import van goederen naar Europa via zee en binnenwateren, over de weg en per spoor in de EU. De regels worden van kracht vanaf 3 juni 2024. Eerder werden vergelijkbare vereisten voor luchtvracht vastgesteld. 

Dit is de derde fase of vrijgave van de implementatie van het nieuwe systeem dat de vereisten voor het rapporteren van veiligheids- en beveiligingsgegevens zal uitbreiden naar alle vervoerswijzen. Zo moet het voor Europese douaneautoriteiten eenvoudiger worden om goederenstromen te monitoren en de logistieke keten te beveiligen. 

Met deze derde release zullen vervoerders over zee en binnenwateren, over de weg en per spoor ook gegevens moeten verstrekken over goederen die naar of door de EU worden verzonden voordat ze aankomen, door middel van een volledige Entry Summary Declaration (ENS). Deze verplichting geldt ook voor post- en koeriersbedrijven die goederen via deze vervoerswijzen vervoeren en voor andere partijen, zoals logistieke dienstverleners. In bepaalde omstandigheden zullen ook in de EU gevestigde eindgeadresseerden ENS-gegevens moeten indienen bij ICS2.

De lidstaten kunnen het uitrolvenster op elk moment binnen de volgende termijnen toekennen: van 3 juni 2024 tot 4 december 2024 (vervoerders over zee en de binnenwateren); van 4 december 2024 tot 1 april 2025 (indieners van House Level Files over zee en de binnenwateren); en van 1 april 2025 tot 1 september 2025 (vervoerders over de weg en per spoor).

Europa maant bedrijven aan om zich voor te bereiden op het nieuwe pakket regels. Handelaren wordt sterk aangeraden zich vooraf voor te bereiden op Release 3 om het risico van vertragingen en niet-naleving te vermijden. Betrokken bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze nauwkeurige en volledige gegevens van hun klanten verzamelen, hun IT-systemen en operationele processen bijwerken en hun personeel een adequate opleiding geven.

Sinds 11 december 2023 moeten handelaren ook met succes een self-conformiteitstest afleggen voordat ze verbinding kunnen maken met ICS2, om te controleren of ze toegang hebben tot berichten en deze kunnen uitwisselen met douaneautoriteiten. Als handelaren niet op tijd klaar zijn en niet de gegevens verstrekken die ICS2 vereist, zullen goederen aan de EU-grenzen worden tegengehouden en niet worden ingeklaard door de douaneautoriteiten.

 

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo