Kanaal Kortrijk-Bossuit wordt aangepast aan grotere binnenvaartschepen

De Vlaamse regering zet het licht op groen voor de aanpassing aan het kanaal Kortrijk-Bossuit voor binnenvaartschepen van de Va-categorie. Op die manier moet een volwaardige connectie ontstaan tussen de Schelde en de Leie. 

De Vlaamse Regering keurt het voorkeursbesluit goed voor het complex project ‘Opwaardering en/of aanpassing van het kanaal Bossuit-Kortrijk voor klasse Va-schepen’. Een schip van klasse Va is 110 meter lang, 11,4 meter breed en heeft een diepgang van 3,5 meter.

Het kanaal vormt in de huidige situatie, door de beperkte bevaarbaarheid in het segment afwaarts Luipaardbrug tot de aansluiting op de Leie, een missing link in het waterwegennetwerk. Door de opwaardering wordt deze missing link weggewerkt en ontstaat een volwaardige binnenvaartverbinding tussen de Schelde en de Leie voor economisch verkeer. Dat zorgt voor een grondige wijziging in de rol en het gebruik van het kanaal Bossuit-Kortrijk. Niet alleen wordt het kanaal beter bereikbaar voor de bedrijven langs en nabij het kanaal (waardoor het bestemmingsverkeer toeneemt); het kanaal wordt ook een doorgaande route voor beroepsvaart. Daarnaast zorgt het er voor dat ingeval van een calamiteit op de Leie of Bovenschelde er een volwaardige vaarroute beschikbaar blijft.

De Vlaamse Waterweg nv zal nu zorgen voor een openbaar onderzoek en zal een voorstel uitwerken over de wijze van samenwerking en de aansturing van de uitwerkingsfase, de operationalisering van een aankoopbeleid, de aanpak van vergunningverlening en de afstemming met andere processen en projecten in het gebied. De minister bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken zal zorgen voor de verdere uitvoering hiervan.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo