Transport- en logistiekberoepen blijven sterk vertegenwoordigd bij knelpuntberoepen

De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB publiceert een geüpdatete van de lijst met knelpuntberoepen. Bij de intussen 241 beroepscategorieën waarin de vacatures zeer moeilijk worden ingevuld, zijn helaas ook beroepen in transport en logistiek stevig vertegenwoordigd. 

De logistieke sector is vooral op zoek naar administratieve functies: expediteurs, douaedeclaranten, dispatchers en planners zijn erg in vraag. In het magazijn blijft het zoeken naar reachtruck- en heftruckcahuffeurs. Wat betreft de transportsector blijft het zoeken naar chauffeurs in alle categorieën, van distributiechauffeurs tot chauffeurs met aanhangwagen of uitzonderlijk vervoer. In de binnenvaart is de zoektocht naar schippers aan de orde van de dag.

De oorzaak van het knelpunt ligt volgens VDAB niet altijd (enkel) bij een tekort aan kandidaten. Dikwijls is het een combinatie van verschillende factoren die aan de basis ligt van de problematiek. De vraag naar competenties zoals klantvriendelijkheid, commercieel-technische kennis en talenkennis maakt het soms moeilijk om geschikte werknemers te vinden. Daarnaast vormen ook specifieke arbeidsomstandigheden zoals zwaar fysieke arbeid, weekend- en avondwerk, deeltijdse contracten of verloning vaak een struikelblok. De kloof tussen de verwachtingen van kandidaten en werkgevers is soms groot en bemoeilijkt een vlotte invulling van vacatures.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo