Mega-controle in Wetteren: 154 van de 215 voertuigen waren in overtreding

Op dinsdag 20 februari vond een grote handhavingsactie voor vrachtwagens plaats op de parking van de E40 in Wetteren. Niet minder dan 250 leden van verschillende inspectiediensten waren aan het werk, gadegeslagen door verschillende ministers en buitenlandse delegaties. Van de 215 gecontroleerde vrachtwagens en bussen werden er 180 overtredingen vastgesteld op 154 voertuigen.

Dergelijke multidisciplinaire operaties zijn gebruikelijk in België, maar het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie gaf deze ‘Albatross’-operatie een heel bijzondere dimensie. Maar voordat we naar de resultaten kijken, is het goed om te beseffen dat controles langs de weg steeds gerichter worden, omdat de politie toegang heeft tot een register van bedrijven die in het verleden al eens zijn betrapt, en in België beschikken sommige politiediensten over apparatuur waarmee tachograafgegevens op afstand kunnen worden “gelezen”… en waarmee dus vrachtwagens kunnen worden tegengehouden waarbij al een vermoeden van onregelmatigheid bestaat.

Resultaten

Er werden 215 voertuigen gecontroleerd. In totaal werden ongeveer 180 overtredingen vastgesteld in 154 voertuigen. Deze omvatten

 • 28 overtredingen van de sociale wetgeving (illegale tewerkstelling, economische uitbuiting, dimona, enz.)
 • 22 overtredingen met betrekking tot rij- en rusttijden of het gebruik van de tachograaf
 • 21 overtredingen met betrekking tot stuwage of overbelading
 • 21 overtredingen met betrekking tot technische voorschriften
 • 2 overtredingen met betrekking tot dierenwelzijn en 2 met betrekking tot voedselveiligheid
 • Niet-betaalde boetes geïnd door de Vlaamse fiscus (22) en douane (13)
 • 1 persoon werd gesignaleerd met een aanhoudingsbevel van 18 maanden
 • 4 bestuurders werden betrapt op het gebruik van een gsm tijdens het rijden
 • 3 bestuurders waren niet in het bezit van een geldig rijbewijs
 • 1 bestuurder testte positief op drugs
 • 2 bekeuringen voor drugsbezit
 • 1 bekeuring voor het illegaal dragen van een wapen

 

In totaal werd €125.860,13 aan boetes geïnd.

De ministers Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken), Georges Gilkinet (Mobiliteit), Frank Vandenbroucke (Sociale Zaken) en Pierre-Yves Dermagne (Arbeid en Economie), die aanwezig waren in Wetteren, benadrukten het belang van een multidisciplinaire aanpak en samenwerking tussen de betrokken departementen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo