Prologis zet 2024 optimistisch in na sterk Q4 2023

Logistiek vastgoedontwikkelaar Prologis ziet een bewogen 2024 tegemoet met ambitie en optimisme. Het bedrijf kan tevreden terugblikken op een geslaagd laatste kwartaal van 2023. AI en energievraagstukken zullen de agenda bepalen voor het jaar dat komt. 

“We sloten het vierde kwartaal van 2023 af met een solide pijplijn, een gezonde opleving in ontwikkelingen en een leegstandsniveau ruim onder het marktgemiddelde. Gezien de huidige omstandigheden blijft de vraag naar kwaliteit en duurzame warehouseruimte groot, vooral in dichtbevolkte landen als Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland,” zegt Ben Bannatyne, president van Prologis Europa. Het bedrijf zet vooral zijn nieuwe verhuurdeals in Nederland in de verf, onder andere in Eindhoven, Veghel en Almere. In Breda werd een nieuwe ontwikkeling gestart.

In het vierde kwartaal van 2023 werden nieuwe projecten ontwikkeld met een totale oppervlakte van 137.833 vierkante meter in Tsjechië, Polen, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om build-to-suitprojecten. Over heel 2023 werden 26 nieuwe projecten gestart met een totaal netto verhuurbaar oppervlak van 356.545 vierkante meter, waarvan 60.3 procent build-to-suit betreft.

Voor 2024 ziet Prologis enkele uitdagingen, maar de outlook is overwegend positief. Zo verwacht het bedrijf dat de crisis in het vrachtvervoer in 2024 zal omslaan. De bouwcrisis zal evenwel intensiever doorwegen, wat het aantal startende bouwprojecten wereldwijd brengt op het laagste niveau sinds de bankencrisis van 2008. Door rentedalingen zal evenwel de private-equityfinanciering verdubbelen. Technologie, vooral kunstmatige intelligentie, zal grotere eisen stellen qua energievoorziening in logistieke faciliteiten. Dat zal warehouse-eigenaren stimuleren om meer te doen op het vlak van duurzame energie. Tegen 2025 wil Prologis 1 gigawatt aan duurzame energie zelf opwekken en opslaan. In 2023 werd 500 megawatt zonne-energie en batterijopslag gerealiseerd.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo