FedEx wil hub op Liege Airport afbouwen

De Amerikaanse expresgigant FedEx Express heeft gisteren een grootscheeps herstructureringsplan voor zijn activiteiten in België aangekondigd. De eerste slachtoffer is Liege Airport, die een secundaire hub zou worden, ten voordele van Parijs. Er worden aanzienlijke verminderingen van het verkeer en de werkgelegenheid beoogd.

Het nieuws heeft de belangrijkste partners van FedEx Express, waaronder het management van de luchthaven van Luik zelf, volledig verrast. Volgens onze informatie was er sinds maandag sprake van een buitengewone vergadering van de ondernemingsraad van FedEx Express Europe, maar de omvang van de geplande herstructurering heeft iedereen verrast: na de integratie van het TNT Express-netwerk wil FedEx Express van 5500 tot 6300 medewerkers in operationele en backoffice functies ontslaan. Het vrachtverkeer via de luchthaven van Luik zou geleidelijk aan met 70% verminderen. Van een 40-tal vliegtuigen die op de luchthaven van Luik gestationeerd zijn, kan het aantal dalen tot een vijftiental, maar het is nog te vroeg om te weten of deze herstucturering een impact zal hebben op de nachtvluchten. De gevolgen voor de werkgelegenheid zijn daarentegen al gekwantificeerd: naar verwachting zullen 671 van de 1532 mensen hun baan verliezen, in het kader van een gisteren gestarte “Renault-wet”-procedure. Voor de 861 mensen die hun baan zullen behouden, zijn wijzigingen van de werkuren en werkroosters te verwachten.

FedEx Express neemt vandaag iets minder dan de helft van de vracht die via liege Airport voor zijn rekening. “We waren verbaasd dat Fedex, zonder enig voorafgaand overleg, besloot zijn activiteiten te herstructureren en Liege Airport te positioneren als een secundaire hub”, legt Luc Partoune, Managing Director van Liege Airport, uit. “In de komende dagen zullen we met het management van FedEx vergaderen om de motieven voor deze herstructurering beter te begrijpen, om de gevolgen van deze beslissing en de operationele implicaties ervan te onderzoeken. Maar gezien de positieve trend in het bedrijf en dankzij onze andere klanten blijven de ontwikkelingsvooruitzichten aanzienlijk.” Uit een interview dat enkele uren voor de aankondiging werd gehouden, bleek dat Liege Airport in 2021 een stijging van de activiteit met 5% verwachtte, na een uitzonderlijk jaar 2020 dat gekenmerkt werd door een stijging van de volumes met 25%.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo