Energiecrisis: UPTR roept om steunmaatregelen

Er lijkt momenteel geen einde te zijn aan de stijging van de dieselprijs. De indices van het ITLB op 1 maart 2022 tonen aan dat de kostprijs van transport in twee maanden gestegen is met meer dan 10%. Volgens Michael Reul van UPTR is het hoog tijd voor steunmaatregelen.

De drie federaties hebben al aangetoond dat het ‘omgekeerde cliquet’ niet de correcte oplossing is om het transport betaalbaar te houden. Volgens Reul zal deze ‘vestzak-broekzakoperatie’ geen effect hebben op de kostprijs van transport: “Indien de federale regering het accijnsniveau zou verlagen tot het door Europa opgelegde minimumniveau, d.w.z. van de huidige 60 cent per liter tot 35 cent, zou de regering 2 miljard euro per jaar verliezen zonder dat de vervoerders er voordeel bij zouden hebben.” Transporteurs hebben dus geen andere keuze dan de stijgende kosten door te rekenen. “Echter is met de prijsstijgingen in de eerste week van maart in de ITLB-berekening zelfs nog geen rekening gehouden. UPTR is dan ook van mening dat de nood hoog is om te kijken naar alternatieve oplossingen”, aldus Reul.

Zo heeft UPTR aan de gewesten gevraagd om de transportsector tegemoet te komen door een verlaging van de kilometerheffing. Eveneens heeft de federatie bij de federale overheid aangedrongen op een verlaging van de sociale bijdragen en de bedrijfsvoorheffing op de beschikbaarheidstijden. “UPTR roept op tot het nemen van de meest efficiënte maatregelen en prioriteit te geven aan de bezorgdheden van zelfstandigen en KMO’s die essentieel zijn om de Belgische economie draaiende te houden. In een crisis dient men steeds in gedachten te houden dat de beste politieke beslissingen niet noodzakelijk de meest populaire zijn”, aldus Michael Reul.

Lees alles over UPTR

UPTR

video

UPTR ontmoet kmo transport en logistieke ondernemingen

UPTR is de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke ondernemers die de Belgische Transport- en Logistieke ondernemers vertegenwoordigd op een regionaal, nationaal en Europees niveau. UPTR biedt een brede waaier van diensten en juridische bijstand aan en dit alles om de administratieve last van de transport- en logistieke ondernemingen van vandaag te verminderen. “Onze leden […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo