Sociale partners clashen over nieuwe functieclassificatie

Vandaag ging een belangrijke vergadering van de sociale partners door, die het eens moesten worden over de laatste details van de nieuwe functieclassificatie. Uiteindelijk is de tekst niet ondertekend, hetgeen betekent dat de volgende vergadering van het Paritair Comité voor vervoer en logistiek in november moet plaatsvinden… anders zal de functieclassificatie niet op 1 januari aanstaande in werking treden.

Gisteren heeft de socialistische vakbond aangekondigd (en toegejuicht) dat de nieuwe cao voor het rijdend personeel vandaag in het paritair comité voor vervoer en logistiek zou worden ondertekend. Na een lange vergadering en soms zeer gespannen discussies is dit niet gebeurd.

Volgens onze informatie moesten er nog twee punten worden besproken: het statuut van nieuwe chauffeurs die dus nog geen ervaring hebben, en de kwestie van de “gelijkgestelde dagen”. Dit begrip omvat feestdagen, stakingsdagen en ouderschapsverlof (onder andere) en de opeenstapeling daarvan betekent dat werkgevers chauffeurs overuren sneller moeten uitbetalen. De vakbonden wilden wettelijke feestdagen opnemen, wat de werkgeversorganisaties weigerden. Het is deze kwestie die de besprekingen tussen de sociale partners tot stilstand heeft gebracht, en zoals we in België vaak zeggen: “zolang er geen overeenstemming is over alles, is er nergens overeenstemming over”.

Er is nog een laatste kans om een akkoord tussen de werkgeversorganisaties en de vakbonden te bereiken tijdens de volgende vergadering van het Paritair Comité voor vervoer en logistiek volgende maand. De nieuwe functieclassificatie levert veel chauffeurs 15 of 30 cent per uur op. Wordt vervolgd…

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo