Colruyt pioniert met autonome Clevon 1 voor levering boodschappen

Warenhuisketen Colruyt gelooft rotsvast in autonome voertuigen als oplossing voor het leveren van boodschappen aan huis. Het bedrijf gaat in de komende maand een autonoo boodschappenwagentje, de Clevon 1, testen op een traject rond zijn distributiecentrum in Londerzeel. Meteen het langste traject op de openbare weg voor een autonoom voertuig in België.

De Clevon 1 is een elektrisch aangedreven autonoom voertuig dat ontwikkeld werd door het Estse bedrijf Clevon. Het voertuig draaide al een tijdje proefrondjes op het parkeerterrein van het Colruyt Collect & Go-distributiecentrum in Londerzeel, maar beleefde woensdagochtend onder grote belangstelling zijn maiden trip op de openbare weg. Een dubbele primeur voor de supermarktketen: het eerste autonome voertuig voor boodschappenlevering in België, en meteen ook het langste traject (zo’n vier kilometer) voor een autonoom voertuig in ons land. Een maand lang gaat de Clevon 1 pendelen tussen het distributiecentrum en de Colruyt-vestiging in Londerzeel-centrum, daarna volgt evaluatie. Zijn testritjes op de parking legt het voertuig zelfstandig af, voor ritten op de openbare weg wordt het vanuit een controlekamer begeleid. Op termijn zou één operator liefst tien wagentjes in de gaten kunnen houden. In Estland en Litouwen zijn de wagentjes al vergund voor de openbare weg. Colruyt ziet in deze technologie een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge kosten van de ‘last mile’, waarvan 80% uit loonkosten bestaat.

De Clevon 1 kan in theorie 50 kilometer per uur halen, maar in de testfase is die snelheid beperkt tot 25 kilometer per uur. Het wagentje kan zestien Collect & Go-boodschappenbakken aan boord nemen. Het voertuig maakt gebruik van verschillende camera’s en radars om het verkeer te ‘zien’. Diepe neurale netwerken voegen de informatie samen zodat het voertuig zijn traject veilig kan volgen.

In België was een aparte vergunning van de FOD Mobiliteit nodig, die een intergewestelijke werkgroep rond autonome voertuigen in het leven heeft geroepen. Mobiliteitsminister Georges Gilkinet is enthousiast over het initiatief, maar maakt wel de bedenking dat de ontwikkeling van autonome voertuigen geen doel op zich is. “Een autonoom voertuig dat zich vast rijdt in een file, lost niets op. Idem voor een voertuig dat vervuilend is.”

 

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo