Controleactie brengt tientallen inbreuken aan het licht

De Wegpolitie; de Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen en verschillende inspectiediensten hebben op zondag 13 november een grote controleactie tegen sociale dumping gehouden op vrachtwagenparkings in Oost-Vlaanderen. In totaal werden 129 vrachtwagens aan een controle onderworpen en werden er 57 inbreuken vastgesteld.

Alle aanwezige vrachtwagens op de parking in Kalken langs de E17 en in Wetteren langs de E40 werden grondig gecontroleerd onder toeziend oog van het Arbeidsauditoraat en het Parket. De focus van de controles lag op het respecteren van de sociale wetgeving (en ondere anere van de nieuwe bepalingen van het Mobility Package) maar daarnaast gebeurden er ook controles op andere aspecten van het wegtransport.

“De European Labour Authority (ELA) bood ondersteuning, onder andere in de vorm van tolken die de communicatie met de chauffeurs faciliteerden. In het kader van de implementering van de nieuwe Europese regelgeving die sinds kort van kracht ging voor het internationaal wegtransport, en de nodige toelichting die daarover aan de chauffeurs werd gegeven, was deze ondersteuning een significante meerwaarde. Via ELA waren er ook delegaties van arbeids- en transportinspectiediensten uit Portugal en Roemenië aanwezig, om expertise te delen en te zien hoe de Belgische politie- en  inspectiediensten bij dergelijke controles te werk gaan. Ook een aantal collega’s van de Nederlandse politie volgden de actie op het terrein”, legt Jonathan Pfund (PR van de FP) uit.

Er werden 12 inbreuken vastgesteld omtrent de wekelijkse rust van de chauffeur, vier inbreuken tegen de terugkeerplicht van het voertuig en nog eens twee tegen de terugkeerplicht van de bestuurder. Ten slotte werden ook 41 andere inbreuken vastgesteld: 19 inbreuken op de sociale wetgeving, 10 overtredingen op de rij- en rusttijden, 9 inbreuken met betrekking tot de tachograaf, 1 inbreuk met betrekking tot ladingzekering, 1 geval van dieselfraude en 1 bestuurder kon geen transportvergunning voorleggen. In totaal werd voor 37.249 euro aan boetes uitgeschreven, meestal ten aanzien van het transportbedrijf.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo