Featured Video Play Icon

[VIDEO] Jef Van Loon: een hart voor Scania, een R500 voor het rijplezier

Net als zijn vader Paul, die zijn naam gaf aan het familiebedrijf, is Jef Van Loon geboren in de transportsector. Na 8 jaar als chauffeur staat hij vandaag samen met Paul aan het hoofd van het bedrijf en ontfermt hij zich er over de transportplanning. Als er dan nog tijd overblijft, rijdt hij met een Scania R500 V8 die hij kocht voor het plezier van het rijden.

Transport Paul Van Loon uit Hoogstraten is een familieverhaal dat teruggaat tot in 1929, toen de grootvader van Jef startte met zijn eigen transportbedrijf. In 1998 richtte vader Paul Van Loon het huidige bedrijf op, met oorspronkelijk een focus op Duitsland. “Vandaag zijn we echter volledig gericht op Frankrijk,” zegt Jef. “De buitenlandse concurrentie op transporten van en naar Duitsland was aan het einde van de vorige eeuw moordend, en dus werd er besloten om niet langer mee te gaan in de prijzenslag, maar resoluut in te zetten op kwaliteit en service, en ook om ons te specialiseren in één land. We doen vandaag groepagetransporten van en naar Frankrijk voor onze klanten, voor het overgrote deel KMO’s die bereid zijn om te betalen voor een persoonlijke aanpak. We doen geen koel- en vriestransporten, maar voor de rest transporteren we zo goed als alles.”

Rijplezier

Het park van Transport Paul Van Loon telt 30 vrachtwagens en 55 trailers. De familie koos sinds de jaren zestig voor Scania, maar samen met de concurrentie in de jaren ‘90, passeerden er andere merken de revue. Maar de liefde voor Scania is bij Jef nooit gedoofd. “Ik was enkele jaren geleden op zoek naar een tweedehands vrachtwagen voor mezelf. Om wat praktische opdrachten te doen wanneer daar tijd voor was, maar vooral ook voor mijn eigen plezier. En dat moest en zou een Scania V8 worden. Ik vond er één hier in de buurt, bij Vervoer Van Dyck, die al jarenlang zweren bij Scania. Een R500, een prachtexemplaar dat altijd goed onderhouden werd. Ik heb geen moment getwijfeld! Helaas komt het er niet vaak genoeg van tegenwoordig, maar ermee rijden is voor mij echt ontspannen. Geen telefoons, geen planning, gewoon focus op rijden met de heerlijke geluiden van de V8 op de achtergrond.”

De keuze van de chauffeurs

Maar niet enkel voor de fun, ook voor het werk staan er sinds kort opnieuw vier nieuwe trekkers van Scania in de planning van Transport Paul Van Loon. En dat is geen toeval. “Kijk, chauffeurs zijn voor mij het allerbelangrijkst,” zegt Jef. “Ik weet wat voor leven het is. In de huidige ‘just-in-time’ context is het niet altijd even gemakkelijk werken, en je wordt niet overal even hartelijk ontvangen. Daarom proberen wij zo goed mogelijk zorg te dragen voor onze mannen. Een familiale sfeer, onvoorwaardelijke steun en natuurlijk topmateriaal om mee te rijden. Jaarlijks vernieuwen we een viertal vrachtwagens, en voor de bestelling van afgelopen jaar, hebben we de chauffeurs laten beslissen. En natuurlijk zijn het Scania’s geworden, vier exemplaren van de R450!”

Laag verbruik

De eerste twee exemplaren werden begin dit jaar geleverd, de volgende twee zijn net in dienst genomen. En niet alleen de chauffeurs varen er wel bij. “Van anderen uit de sector horen we al jaren dat de trekkers van Scania zuinig zijn. En dat kunnen we nu ook vaststellen. Ze verbruiken zo’n 2 tot 3 liter minder dan de niet-Scania trekkers in het park. En we kunnen perfect vergelijken, want al onze vrachtwagens leggen min of meer dezelfde trajecten af en rijden stuk voor stuk met minstens 90% belading, dankzij de groepage. Vergelijkbare omstandigheden dus, en het verschil is echt opvallend. We hangen de verbruiksresultaten ook uit hier in het magazijn, waar de chauffeurs komen laden en lossen, kwestie dat iedereen zijn best doet,” lacht Jef.

Nog een tijd gas geven, dan terug genieten aan het stuur

De kans dat er bij de volgende vervanging in het park opnieuw voor Scania gekozen wordt, is dus reëel, al was het maar voor de vrachtwagen van Jef zelf. “Ik ben van plan om nog een paar jaar gas te geven op administratief vlak, maar dan wil ik opnieuw achter het stuur. Mijn zoon is nu 15 en die zet waarschijnlijk de familietraditie verder, dus dan kan het. En mijn hart ligt bij Scania, dus de keuze qua vrachtwagen is al gemaakt!”

Lees alles over Scania Belgium NV

Scania Belgium NV

video

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo