Inbeslagname voertuig: is er misbruik gepleegd?

Een van onze lezers vroeg de redactie naar het geval van een van zijn chauffeurs die in Antwerpen een boete kreeg. Zijn voertuig werd in beslag genomen. In dit geval heeft de bestuurder zijn woonplaats niet in België wat de reden was voor de manier waarop de zaak werd behandeld.

Hier zijn de feiten, zoals ons gemeld door de vervoerder: “De chauffeur kreeg een boete van 1830 euro voor kleine ADR-panelen die niet goed waren vastgezet vanwege een verlopen brandblusser. Hij probeerde meerdere malen de boete te betalen met zijn Mastercard, maar die werkte niet met de terminal van de politieagenten. Zij namen vervolgens zijn voertuig in beslag, verwijderden met geweld de sleutels en een takelwagen bracht de vrachtwagen naar een parkeerplaats. De chauffeur ging meteen naar het politiebureau om de boete te betalen, en daar werd de kaart zonder problemen geaccepteerd, maar tegen de tijd dat hij een taxi nam naar het depot van de takeldienst, was deze gesloten voor het weekend en moest hij tot maandagochtend wachten om zijn vrachtwagen terug te krijgen. Het kostte ons 507 euro aan extra kosten, plus 200 euro aan hotel- en taxikosten.”

Is deze procedure legaal, vraagt onze lezer. Het is uiteraard niet aan ons om uitspraken te doen over de hoogte van de boete in verhouding tot de geconstateerde overtredingen, maar na navraag bij twee verschillende bronnen luidt het antwoord op de vraag gewoon ‘ja’. “De politie geeft de voorkeur aan onmiddellijke inning. Als de chauffeur in kwestie geen vast adres in België heeft, en als hij de boete niet ter plaatse kan betalen, is de enige uitweg het in beslag nemen van het voertuig”, legt Isabelle De Maegt (woordvoerster van de Febetra) uit. Hetzelfde zou trouwens gelden voor een Belgische chauffeur die in Frankrijk hetzelfde probleem heeft.

Kan de transporteur de boete aanvechten en een schadevergoeding eisen? Zoals Lode Verkinderen (directeur van TLV) uitlegt, hangt het allemaal af van de manier waarop de betaling is uitgevoerd: “Als u het vakje hebt aangevinkt waarin u bevestigt dat u de minnelijke schikking definitief aanvaardt, hebt u geen enkel verhaal meer. Als u daarentegen ‘gewoon’ een bedrag hebt betaald om de borg van het voertuig op te heffen, blijven uw rechten volledig gehandhaafd en kan uw beroepsfederatie u helpen om een eventuele schadevergoeding te verkrijgen.” Nu veel Belgische vervoerders een beroep doen op chauffeurs van buitenlandse origine om het tekort aan Belgische chauffeurs op te vangen, zal deze herinnering voor iedereen nuttig zijn…

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo