Featured Video Play Icon

[VIDEO] Positieve balans voor de Renault Trucks D Z.E. van Van Oort

Eind 2021 werd de eerste 100% elektrische vrachtwagen van Renault Trucks in ons land geleverd aan Van Oort België. Iets meer dan een jaar later, met een nauwgezette opvolging door Renault Trucks België, is het tijd voor een evaluatie. En die is voor alle betrokken partijen bijzonder positief!

Het in Tisselt gevestigde transport- en distributiebedrijf Van Oort België zet al langer in op duurzaam transport, maar besliste in 2021 om als eerste in ons land te gaan voor een 100% elektrische vrachtwagen van Renault Trucks. Sinds iets meer dan een jaar wordt hij inmiddels ingezet voor rekening van King Belgium, voor de distributie van healthcare producten, duurzame catering disposables en cleaning/hygiëne-producten aan de B2B-markt. Die periode werd door alle partijen gebruikt om ervaring op te doen, data te verzamelen en uiteindelijk over te gaan tot de evaluatie.

Verrassend resultaat
Laurent Vanton, bedrijfsleider bij Van Oort België, kijkt met een positief gevoel terug op de ervaringen met de Renault Trucks D Z.E. tijdens het afgelopen jaar. “Voor we overgingen tot de bestelling, hadden we al een test achter de rug met een demovrachtwagen. We wisten dus ongeveer wat we konden verwachten. Maar na onze eigen elektrische vrachtwagen een jaar lang dagdagelijks aan het werk te zien, kan ik zeggen dat de resultaten de verwachtingen overtroffen hebben!”

Dat enthousiasme wordt bevestigd door de gegevens die Renault Trucks België verzamelde via het Optifleet-systeem. “Het gemiddelde verbruik van de vrachtwagen bedroeg 0,81 kWh/km, gemeten over een volledig jaar,” zegt Hans De Keyser, Key Account Manager E-Mobility Bij Renault Trucks België. “Van Oort koos in functie van de geplande ritten voor een uitvoering met 5 batterijpakketten van elk 66 kWh. Dat bleek een uitstekende keuze, want zonder uitzondering werkte de chauffeur elke dag probleemloos af zonder te moeten opladen onderweg.” Niet alleen werd daarmee de praktische haalbaarheid aangetoond, de meer dan 50.000 elektrisch afgelegde kilometers zorgden ook voor een CO2-besparing van meer dan 34 ton en een lokale nuluitstoot.

Die cijfers klinken King Belgium als muziek in de oren. “Bunzl, de wereldwijde groep waar King Belgium deel van uitmaakt, zet op verschillende vlakken in op duurzaamheid, ook wat logistiek en transport betreft. We zijn dan ook bijzonder tevreden met de CO2-besparing die met de elektrische vrachtwagen gerealiseerd werd. Ook voor onze klanten – voornamelijk ziekenhuizen, woonzorgcentra, openbare diensten, scholen, cateringbedrijven, pretparken en horeca – is dat goed nieuws. Ook zij hebben groene doelstellingen en wij dragen daar met onze elektrische transporten toe bij,” zegt Katleen Van Avermaet, Sales & Marketing Director van King Belgium.

Blije chauffeur
Ook de chauffeur is volgens Laurent Vanton bijzonder opgetogen over zijn 100% elektrische vrachtwagen. “Karel Collier, de vaste chauffeur van de vrachtwagen, zegt dat hij heel relaxed achter het stuur zit en dat hij geniet van de stille werking. En dat laatste is iets wat ook klanten kan bekoren. Ziekenhuizen waar we de producten van King Belgium leveren bijvoorbeeld, vragen soms specifiek achter onze stille truck. En ook onderweg heeft onze vrachtwagen veel bekijks, net omdat hij geen lawaai maakt.”

De chauffeur speelt volgens Hans De Keyser trouwens een grote rol in de efficiëntie van een elektrische truck, iets waarin Karel Collier uitblinkt. “De man heeft heel wat ervaring, en dat zien we ook terug in de cijfers. Een vrachtwagen met een elektrische aandrijving kan een efficiëntie halen van 90%. Maar 30% daarvan is in handen van de chauffeur, die door te anticiperen energie kan recupereren. Karel zit daarbij aan een recuperatie van 27%, waarmee hij aan de absolute top staat van alle lopende programma’s bij Renault Trucks in Europa!” Na 50.000 kilometer is de batterijcapaciteit er met slechts 2 % op achteruit gegaan, wat beter is dan verwacht is en de kwaliteit op langere termijn aantoont. Bovendien bestaat er in het nieuwe Renault Trucks-gamma ook de mogelijkheid om te kiezen voor 6 batterijpacks van elk 94 kWh, wat nog veel langere ritten en een nog grotere CO2-besparing mogelijk maakt.

De elektrisch vloot breidt uit
Van Oort België heeft een veertigtal vrachtwagens in zijn park, waaronder sinds eind 2021 dus één elektrische. Maar dat mogen er voor Laurent Vanton gerust meer zijn. “Met de sterk gestegen energieprijzen is de kost per kilometer misschien minder laag dan voorzien, iets wat ook geldt voor vrachtwagens met een traditionele verbrandingsmotor natuurlijk, maar voor de rest was het in de praktijk een bijzonder geslaagde ervaring. We overwegen dan ook om in samenspraak met King Belgium bijkomende exemplaren aan te schaffen, en daarvoor kunnen we nu ook rekenen op subsidies van het Vlaamse Gewest.”

Ook bij Renault Trucks zien ze een stijgende interesse. “Coca Cola gaat bijvoorbeeld 30 elektrische vrachtwagens inzetten voor ‘last mile’-leveringen in België. Dat draagt bij aan de CO2-doelstellingen van de drankengigant, maar zorgt ook voor nog meer data die we kunnen gebruiken in de verdere productontwikkeling. Want innovatieve klanten die kiezen voor elektrische vrachtwagens, zoals ook Van Oort en King Belgium, zijn pioniers die meehelpen aan het uitstootvrij maken van het transport en de daarmee toekomst van de sector voorbereiden,” besluit Hans De Keyser.

Lees alles over Renault Trucks

Renault Trucks

video

Xwift (Samen Sterk) – Transport & VAN.TV 64 (Kanaal Z – maart 2024)

Xwift werd opgericht in 2007 en is vandaag een van de sterkst groeiende transportbedrijven van België. Oprichter Pieter Denys en zijn medewerkers verdienden hun sporen in het nationaal en internationaal sneltransport, “just in time” alsook dedicated en gepersonaliseerd vervoer, maar de laatste jaren zet het bedrijf ook in op diversificatie. Overnames van Demolans Logistics, Transport […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo