Waterstof verzamelt krachten in België

Veel van de Belgische waterstofgerelateerde bedrijven en lobbygroepen bundelen hun krachten om de rol van ons land als draaischijf voor de ontwikkeling van schone waterstof te versterken. De Belgian Hydrogen Council zal zich ook richten op de promotie van de Belgische waterstofindustrie in binnen- en buitenland.

Tot nu toe werd het waterstofecosysteem in Vlaanderen vertegenwoordigd door WaterstofNet (in feite een transnationale samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland) en de Tweed-cluster in Wallonië. De twee organisaties bundelen hun krachten op federaal niveau zodat discussies en inspanningen rond groene waterstof niet op institutionele obstakels stuiten.

“Tot nu toe was België een pionier in de ontwikkeling van waterstoftechnologie, dankzij aanbieders van technologie, havens die een unieke geografische locatie vormen voor de invoer en het verbruik van waterstof, en regeringen die ernaar streven een leidende rol te spelen op het gebied van waterstof in Europa. De oprichting van een Belgische Waterstofraad is essentieel om dit leiderschap te consolideren en te versterken. De Belgische waterstofindustrie vraagt al lang om de oprichting van een nationaal forum waar bedrijven aan het roer staan en waar tastbare resultaten het hoofddoel zijn”, leggen de initiatiefnemers van het project uit.

Deze Belgische Waterstofraad zal dus geleid worden door de industriëlen zelf, naar het voorbeeld van wat al gebeurt in Duitsland en Frankrijk. Hij vertegenwoordigt ongeveer 200 leden, waarvan sommige in de raad van bestuur vertegenwoordigd zullen zijn: ENGIE, John Cockerill, Fluxys, Haven van Antwerpen-Brugge, ArcelorMittal, INEOS, Virya Energy en Sirris. De praktische organisatie van de activiteiten van de raad en het secretariaat zullen worden verzorgd door WaterstofNet en Tweed.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo