Impact van Europese recessie op North Sea Port

Met 11% minder goederenoverslag via zeevaart komt North Sea Port terug op het niveau van 2017 (het coronajaar 2020 niet in rekening genomen).

De bedrijven in North Sea Port boekten in het eerste halfjaar van 2023 een goederenoverslag via zeevaart van 33,4 miljoen ton.
Dit is 11% (-4,2 miljoen ton) minder dan in dezelfde periode in 2022.

“De stocks in de haven zijn weliswaar goed aangevuld, maar roteren minder omwille van de mindere vraag,” stelt Johan Bresseleers, woordvoerder van North Sea Port. “De 11% minder overslag is vooral te merken bij recessiegevoelige producten zoals bouwmaterialen, staal (voor automotive) en petroleumproducten zoals gas- en dieselolie.”

Rusland was in de eerste jaarhelft van 2022 nog de belangrijkste handelspartner. Na de eerste zes maanden van dit jaar is dit helemaal anders: de handel met Rusland is meer dan gehalveerd (-56%), voor het grootste deel als gevolg van de EU-sancties. De Verenigde Staten zijn momenteel de belangrijkste handelspartner.

Kerncijfers

  • De handel met Oekraïne daalt verder (-10%). Deze goederenoverslag wordt gedeeltelijk opgevangen door overslag uit Polen (+0,5 miljoen, + 138%, voornamelijk granen), Australië (+28%), België (+20%) en Canada (+6%).
  • Net zoals de goederenoverslag via zeevaart, kent ook die via de binnenvaart een daling – zij het dat die kleiner is. Voor de eerste zes maanden komt dit neer op 31,3 miljoen ton overslag (-6,0%).
  • De overslag van vloeibare bulk (7,1 miljoen ton) daalde met 18%, onder meer bij gas- en dieselolie, nafta en chemische producten.
  • Droge bulk (18,4 miljoen ton) nam af met 9%.
  • Containers (1,1 miljoen ton) kenden een terugval van 7%. In TEU is er ook een kleine daling (110.000 TEU, -1,5%). Ro/ro (1,9 miljoen ton) nam af met 4%. De overslag van stukgoed (breakbulk, 5,0 miljoen ton) daalt met 11%.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo