Inbreiding Haven van Antwerpen-Brugge goedgekeurd door Vlaamse Regering

Vrijdag keurde de Vlaamse Regering de inbreiding van de Antwerpse haven goed op het gebied van de Linkerscheldeoever. Bedrijventerreinen in de Waaslandhaven kunnen daardoor in gebruik genomen worden. Het gaat om 272,5 ha aan grond.

De Haven van Antwerpen-Brugge en de Maatschappij Linkerscheldeoever willen in de Waaslandhaven, op het gebied van de Linkerscheldeoever van de haven van Antwerpen, 275,5 ha restgronden innemen voor economische ontwikkeling. Door een beslissing van de Vlaamse Regering afgelopen vrijdag kunnen bedrijven deze opnieuw benutten voor hun activiteiten.

Dwingende redenen van groot openbaar belang

De Vlaamse Regering besliste dat de inname van deze restgronden in de Waaslandhaven is ingegeven door “dwingende redenen van groot openbaar belang, met inbegrip van redenen van sociale en economische aard”. Deze dwingende redenen zijn een belangrijke voorwaarde omdat de inname van de gronden een impact zou hebben op de speciale beschermingszone ‘Schorren en polders van de Beneden-Schelde’.

Het bericht vanuit de Vlaamse Regering luidt als volgt: “De inname van de gronden is nodig om te voorzien in de vraag naar haveninbreiding voor de aanwezige bedrijven in de Waaslandhaven, in functie van de economische groei van het Antwerpse havenplatform, dat van groot algemeen belang is voor de Vlaamse en Noordwest-Europese economie.”

Natuurwaarde gecompenseerd

“De bedrijventerreinen die tot nu toe niet meer in gebruik konden worden genomen omwille van de natuurwaarde op hun terrein, kunnen opnieuw in gebruik genomen worden,” vertelt Elke Verbeelen,  Corporate Communication Advisor bij Port of Antwerp-Bruges. “Deze terreinen zijn volgens het Gewestplan of Ruimtelijk Uitvoeringsplan reeds ingekleurd als industriegrond, maar konden omwille van hun natuurwaarde niet verder ontwikkeld worden. Hiervoor is nu dus een oplossing gevonden.”

De natuurcompensatie zou gebeuren in Kallo en Sint-Gillis-Waas, enkele kilometers verderop. “Het feit dat de bedrijventerreinen opnieuw ontwikkeld kunnen worden is dus zowel goed nieuws voor de bedrijven, als voor de vogels en natuur in de Waaslandhaven,” zegt Verbeelen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo