Hervorming rijbewijs in zicht

Om het probleem van het tekort aan vrachtwagenchauffeurs zelfs maar gedeeltelijk op te lossen, wordt vaak een hervorming van het rijbewijs aangehaald. De TRAN-commissie van het Europees Parlement heeft onlangs ingestemd met verschillende voorstellen van de Europese Commissie over dit onderwerp.

Een van de punten waarover de gespecialiseerde transportcommissie van het Parlement en de Commissie het eens zijn, is dat een jongere van 17 jaar een vrachtwagen zou mogen besturen onder begeleiding van een ervaren volwassene. Volgens de IRU zou dit ervoor zorgen dat jongeren die interesse hebben getoond in het beroep niet “onderweg verloren gaan”, maar doorstromen naar andere sectoren waar ze sneller aan het werk gezet kunnen worden. Aan de andere kant vreest de European Transport Safety Council (ETSC) dat deze maatregel “verwoestende” gevolgen zal hebben voor de verkeersveiligheid (en blijft zij een minimumleeftijd van 21 jaar voor vrachtwagenchauffeurs aanbevelen).

De andere optie is controversiëler, omdat ze voorziet in een eenvoudigere en meer geharmoniseerde erkenning van rijbewijzen die in derde landen zijn behaald. Momenteel doet elke lidstaat wat hij wil op dit gebied. De Raad was het al eens over harmonisatie, maar de TRAN-commissie gaat verder, omdat ze ook een procedure wil creëren voor de erkenning van getuigschriften van vakbekwaamheid die in derde landen zijn afgegeven.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo