Featured Video Play Icon

Getest in Barcelona: de gloednieuwe Ford Transit Courier [Advertorial]

De Ford Transit Courier werd in 2013 voor het eerst getoond en kwam in 2014 op de markt. Ondanks een update in 2018 begonnen de jaren te wegen op de meest compacte in het bedrijfsvoertuigengamma van Ford Pro. Daarom lanceert het merk met het blauwe ovaal als logo nu een gloednieuwe generatie.

In het segment van de kleine bestelwagens gaat de keuze er zienderogen op achteruit. Met de komst van de nieuwe generatie Kangoo is de ‘compact’-variant verdwenen (enkel de L1 en L2 blijven over), bij Stellantis is Fiat Professional de laatste om (voorlopig nog) de Fiorino aan te bieden terwijl Citroën en Peugeot hun versies (Nemo en Bipper) van de ‘stadsbestelwagen’ al een tijd geleden uit de catalogus geschrapt hebben. En bij Ford zelf is met het verdwijnen van de Fiesta ook de Fiesta VAN komen te gaan… maar met de nieuwe generatie van de Transit Courier wil het merk actief blijven in het meest compacte segment van de bestelwagenmarkt (de ‘last mile’-voertuigen niet meegerekend). Maar is hij wel zo compact?

Groeischeut

Wanneer we de technische fiche erbij nemen, zien we dat de Courier qua afmetingen de omvang van de huidige Transit Connect (in zijn L1-uitvoering) benadert. En dat is geen toeval, want volgens Ford is het aantal kopers in het ultracompacte bestelwagensegment beperkt. In Europa gaat het om een volume van 80.000 stuks voor de B-segment bestelwagens tegen 500.000 voor de C-segment bestelwagens, wat ook de beperkte interesse van de andere merken in het segment verklaart. Hoewel de prijzen van de nieuwe Transit Connect (zie kader) nog niet meegedeeld zijn, is de verwachting dat er een niet te verwaarlozen prijsverschil zal zijn tussen deze Courier en de L1-versie van de Connect met vergelijkbare afmetingen en slechts licht betere laadcapaciteiten.

De verhouding tussen de Transit Courier en de nieuwe Transit Connect zou je dan ook kunnen zien als wat Renault doet met de Express en de Kangoo… alleen dat de Transit Courier in tegenstelling tot de Express wel over de modernste technologieën beschikt. Zo is de tellerpartij digitaal, krijgen alle versies standaard een modem die in verbinding staat met de verschillende vlootbeheersystemen die Ford biedt en is de actieve veiligheidsuitrusting vanaf de basisversie bijzonder compleet. Wel bespaart Ford op de materialen die gebruikt worden in het interieur. Dat oogt mooi, maar harde en krasgevoelige plastics doen afbreuk aan de kwaliteitsperceptie. De Transit Courier kan dus eerder gezien worden als de ‘budgetbewuste’ keuze in het Transit-gamma, en dat ondanks een opvallend design dat Ford omschrijft als ‘avontuurlijk’.

Praktischer

Harde plastics of niet, praktisch is het het interieur wel, met een aantal praktische snufjes zoals een breed tegen de dakhemel gemonteerde legplank, een aan de passagierskant tegen de middentunnel gemonteerd vak voor een laptop of clipboard en een holte in het dashboard waarin je een smartphonehouder of ander toestel op kan vastclippen, in plaats van daarvoor de ventilatieroosters te gebruiken.

Maar een bestelwagen moet natuurlijk vooral over de nodige laadcapaciteiten beschikken. De laadlengte van de Transit Courier groeide met 18 cm ten opzichte van de vorige generatie, tot 1.8 meter (of zelfs 2.6 meter in combinatie met het nieuwe vouwbare tussenschot). De laadruimte groeide ook in de breedte, niet enkel dankzij de grotere koetswerkbreedte, maar ook dankzij een nieuwe achterophanging en gekantelde schokdempers waardoor de laadbreedte oploopt tot 1.220 mm tussen de wielkasten. De Transit Courier biedt daardoor plaats aan twee europallets en een laadvolume dat met 25% groeit tot 2.9 m³. Ook voor het laadvermogen is er goed nieuws. Zo stijgt het maximale laadvermogen van de standaardversie tot 680 kg (700 kg voor de elektrische Courier), terwijl je ook kan kiezen voor een uitvoering die dankzij andere dempers tot 845 kg kan vervoeren. Het sleepvermogen gaat er met bijna de helft op vooruit, en loopt op tot 1.000 kg voor de benzines en 1.100 voor de dieselmotoren, terwijl de elektrische versie tot 750 kg kan trekken.

Eerst benzine en diesel, later elektrisch

De nieuwe generatie van de Transit Courier staat op het onderstel van de Ford Puma en wordt niet langer in Turkije van de band, maar wel in de Otosan-fabriek in het Roemeense Craiova. Er komt ook een 100% elektrische E-Transit Courier, maar bij onze eerste kennismaking zijn enkel de uitvoeringen met verbrandingsmotor beschikbaar, die ook als eerste op de markt komen. Daarbij gaat het om de bekende drukgevoede 1.0 liter EcoBoost driecilinder benzine met 100 of 125 pk (met respectievelijk 180 en 200 Nm koppel) of de bekende 1.5 viercilinder diesel met 100 pk en 250 Nm koppel. De 125 pk sterke benzine kan ook gecombineerd worden met een 7-traps automaat met dubbele koppeling.

De handgeschakelde benzine toonde zich tijdens de test het meest overtuigend, met een soepel karakter en een stille werking, en daarmee ook de beste keuze voor verplaatsingen in stedelijk gebied (in afwachting van de komst van de E-Transit Courier). De zeventraps automaat is daarbij een aanrader voor wie ‘zen’ wil rijden in alle omstandigheden, maar tijdens sneller ritten of een nerveuze rijstijl reageert hij niet altijd perfect. Op de snelweg is de EcoBlue diesel dan weer meer aangewezen, maar op kleinere wegen mist hij wat soepelheid en moet je wat vaker schakelen. De rijkwaliteiten zijn in combinatie met de testlading die gemonteerd was uitstekend, zoals we gewoon zijn van Ford Pro.

Prijzen en beschikbaarheid

De Transit Courier is verkrijgbaar in vier uitvoeringen: de basisversie Ambiente, de beter uitgeruste Trend en de volledig uitgeruste Limited, maar ook de avontuurlijk gestileerde Active, met onder andere extra beschermingselementen voor het koetswerk. Prijzen starten vanaf € 17.700 exclusief BTW voor de benzine (100 pk Ambiente) en € 19.300 voor de diesel (100 pk Ambiente). Een zeventraps automaat met dubbele koppeling is leverbaar op de 125 pk sterke EcoBoost benzine, en kost € 1.900 extra. Ford start meteen met de leveringen van de benzine- en dieselvarianten, terwijl de 100% elektrische E-Transit Courier vanaf eind dit jaar besteld kan worden voor levering in 2025.

Eindelijk ook de nieuwe Transit Connect

Tijdens de voorstelling van de Transit Courier kregen we ook de nieuwe Transit Connect te zien, de bestelwagenversie van de samen met de VW Caddy gebouwde Tourneo Connect personenwagen die al bijna 2 jaar op de markt is. De hoogtepunten: een laadvermogen tot 850 kg, een laadvolume tot 3,1 m³ (3,7 m³ in de L2) en een meer ‘premium’ aankleding dan de Transit Courier. Een 100% elektrische E-Transit Connect is niet voorzien, wel een plug-in hybride versie met een rijbereik tot zo’n 110 km. De Transit Connect komt nog voor de zomer op de markt, maar op de plug-in is het wachten tot eind dit jaar.

Bekijk de volledige reportage over de Ford Transit Courier op Transport & VAN.TV. 

 

Lees alles over Ford Motor Company (Belgium) N.V.

Ford Motor Company (Belgium) N.V.

video

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo