Na Trilogiport wil de Haven van Luik zich nu naar Chertal uitbreiden

Nu Trilogiport economisch is gelanceerd, wil de Haven van Luik de 180 hectare vlak daarnaast, op de site van de voormalige staalfabriek Chertal, volledig of gedeeltelijk innemen. Dat deelde de voorzitter van de haven, Willy Demeyer, mee toen hij de (goede) resultaten van de haven in 2016 voorstelde. De vestiging van Chertal is voorlopig ‘in de ijskast gezet’, in de hoop op een hypothetische heropleving van de staalactiviteiten. “Ik ben er klaar voor om die ijskast open te trekken”, verklaarde Willy Demeyer. “We zouden de site geheel of gedeeltelijk kunnen gebruiken om nieuwe logistieke activiteiten via het water te ontwikkelen. De Haven van Luik heeft trouwens al intentiebrieven ontvangen van de havens van Antwerpen en Rotterdam, die zich beide geïnteresseerd tonen. Demeyer gaf verder ook aan dat Jost Group (dat de concessie van Deutsche Lagerhaus voor het grootste deel van de Trilogiport heeft overgenomen) een bouwvergunning voor 44.000 m2 opslagplaats heeft verkregen (en niet voor 33.000 m2 zoals eerder was aangekondigd) en dat de werken er binnenkort van start zullen gaan. Hij schat dus dat Trilogiport inmiddels goed op de rails is gezet (letterlijk en figuurlijk) en dat de creatie van 500 rechtstreekse banen (die ook nog eens voor 150 onrechtstreekse banen zouden zorgen) dus is ingezet. Dit goede nieuws past perfect binnen de positieve dynamiek die zich in 2016 doorheen de Autonome Haven van Luik in 2016 heeft verspreid. Het (water-/spoor-/weg-)verkeer overschreed er voor de eerste keer de kaap van de 20 miljoen ton en dit onder andere dankzij een toename van het containertransport (+40%, 56862 TEU’s), hoofdzakelijk via Liège Container Terminal. Verder zien we een stijging bij het transport van houtmaterialen (+130%), van secundaire grondstoffen (+20%) en van landbouwproducten (+18%).

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo