Scania test autonome vrachtwagens op open (snel)wegen

Scania zal een grote stap voorwaarts zetten in de ontwikkeling van haar volledig autonome vrachtwagens. Scania heeft nu alle nodige goedkeuringen gekregen om twee trucks te gebruiken op de E4 tussen Södertälje en Jönköping.

Zoals altijd wanneer het gaat om nieuwe technische ontwikkelingen, zal Scania de prototypes laten gebruiken door haar eigen interne transportbedrijf, Scania Transport Laboratory. De voertuigen zullen autonomieniveau 4 (op een schaal van 5) bereiken, hetgeen betekent dat zij volledig autonoom kunnen opereren, maar dat er een supervisor aan boord moet zijn. Volgens Scania zal dit de eerste keer zijn dat autonome voertuigen worden gebruikt met een commerciële lading aan boord. In eerste instantie zal de test plaatsvinden op de autosnelweg E4 tussen Scania’s fabrieken in Södertälje en Jönköping, maar naar verwachting zal de test snel worden uitgebreid tot een tweede route tussen Södertälje en Helsingborg.

Technisch gezien bouwt de test voort op Scania’s vierjarige ervaring met de eerste prototypes die in Australische mijnen zijn gebruikt. Scania maakt gebruik van technologie die is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf TU Simple, dat ook een toekomstige wereldleider op dit gebied is, aangezien het ook samenwerkt met Paccar.

De vooruitzichten voor de uitrol van autonoom rijden zijn echter nog onduidelijk: Scania hoopt de technologie “in de komende jaren” in andere Europese landen en China te kunnen testen en denkt dat deze binnen de komende vijf jaar op de markt zou kunnen worden gezet, maar alleen in een snelwegomgeving. Het zal nog langer duren om een autonome vrachtwagen te combineren met tegemoetkomend verkeer, laat staan in een stedelijke omgeving.

Lees alles over Scania Belgium NV

Scania Belgium NV

video

TRANSPORT & VAN.TV 49: Transport Wybo (rubriek Samen Sterk)

Wybo Transport werd in 1970 opgericht door Leona Wybo. Vandaag staat het bedrijf uit Poperingen onder leiding van zoon Ronny Devos en blijft het een echt familiebedrijf.   Om zijn uitstekende reputatie vorm te blijven geven, rekent Wybo Transport op een aantal onmisbare partners. Die ontdek je in deze ‘Samen Sterk’. Partners in de kijker:  […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo