Wallonië geeft geen ADR-certificaten meer af

Verschillende convergerende bronnen melden dat in Wallonië sinds begin 2023 geen nieuwe ADR-certificaten meer kunnen worden afgegeven aan vrachtwagenchauffeurs. De reden is gelegen in de gevolgen van de zesde staatshervorming… en in een betalingsachterstand van Wallonië.

Het is niet langer de FOD Mobiliteit die de ADR-databank beheert, maar het departement MOW van Vlaanderen, na een akkoord tussen de drie gewesten. Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben tegen betaling toegang tot deze databank. Volgens onze informatie gaat alles goed in Brussel, maar Wallonië heeft zijn vergoeding sinds 2016 niet betaald en Vlaanderen heeft daarom besloten de toegang tot de databank vanaf 1 januari 2023 af te sluiten.

Elk jaar behalen ongeveer 2.000 Waalse chauffeurs hun ADR-certificaat na te zijn geslaagd voor de door het ITLB georganiseerde tests, onder toezicht van de ADR-ADN-eenheid van de SPW Agriculture Ressources Naturelles Environnement (SPW ARNE). Daarbij komen alle chauffeurs die hun ADR-certificaat om de vijf jaar moeten vernieuwen. In slechts één maand tijd dreigen honderden chauffeurs hun certificaat te verliezen.

Deze materie valt onder de bevoegdheid van zowel “mobiliteit” (en dus van minister Philippe Henry) als “veiligheid” (een van de bevoegdheden van Valérie De Bue). Wij hebben contact opgenomen met de twee betrokken kabinetten en het volgende antwoord kwam van het kabinet van Philippe Henry: “Wij hebben zojuist kennis genomen van het probleem dat u terecht aan de orde stelt. Deze situatie is onaanvaardbaar en mag uiteraard niet voortduren. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit zo snel mogelijk met de betrokken administraties wordt opgelost. Er zijn contacten gelegd en we zijn bezig om het ADR-certificaat van een beroepsvrachtwagenchauffeur in onze regio weer te kunnen afgeven of verlengen.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo