Wegpolitie test met succes nieuw type tachograafcontrole

Gisteren hebben verschillende controlediensten een uitgebreide controle uitgevoerd langs de E40 in Wetteren. Voor het eerst maakte de Federale Wegpolitie gebruik van een apparaat waarmee de gegevens van de tachograaf op afstand kunnen worden uitgelezen, en de efficiëntie van dit systeem leidde tot het vaststellen van een groot aantal overtredingen.

Dit is een van de maatregelen van het mobiliteitspakket 2022: inspectiediensten kunnen de tachograafgegevens op afstand controleren, zodat ze het voertuig alleen kunnen tegenhouden als er een vermoeden is van een inbreuk. Vorig jaar begonnen verschillende landen, waaronder Nederland, Denemarken, Duitsland en Polen, met dit soort controles, maar België beschikte nog niet over de nodige apparatuur.

De proef van gisteren in Wetteren werkte als volgt: langs de snelweg wordt enkele kilometers stroomopwaarts een antenne geïnstalleerd waarmee bepaalde basisgegevens van de tachograaf op afstand kunnen worden uitgelezen. Met behulp van een smartphone die op het toestel is aangesloten en een kleurcode kan de politie in één oogopslag zien welke voertuigen niet in orde zijn. Deze vrachtwagens worden dan van de weg gehaald voor een grondigere tachograafcontrole.

Bij de Albatross-operatie van gisteren werden 128 vrachtwagens en bussen grondig gecontroleerd en werden 25 overtredingen vastgesteld: 20 overtredingen met betrekking tot de rij- en rusttijden of het gebruik van de tachograaf, 3 overtredingen met betrekking tot de terugkeerplicht voor buitenlandse vrachtwagens en 2 overtredingen met betrekking tot de terugkeerplicht voor buitenlandse chauffeurs.

Er waren ook andere controlediensten bij betrokken, waaronder de lokale politie, de douane, de sociale inspectiediensten en de Europese Arbeidsautoriteit. De controle bracht ook 2 gevallen van AdBlue-fraude aan het licht, 12 stuwageovertredingen, 1 rijbewijsovertreding en 15 overtredingen in verband met fraude met sociale wetgeving (zwartwerk, sociale fraude…). Bovendien testte één bestuurder positief op alcoholgebruik en gebruikten drie bestuurders hun mobiele telefoon achter het stuur.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo