Featured Video Play Icon

[VIDEO] Transport Van de Velde: 18-jarige (!) Lucas mee aan het roer

Voor dit bedrijfsportret hadden we een afspraak met Lucas, die deel uitmaakt van de vierde generatie bij Transport Van de Velde. Hoewel hij amper 18 jaar oud is en nog studeert, heeft hij de transportmicrobe al stevig te pakken en helpt hij regelmatig mee in het familiebedrijf waar Scania al meer dan een halve eeuw een prominente rol speelt in het wagenpark.

Transport Van de Velde NV bestaat officieel sinds 1972, maar startte eigenlijk al in 1943, toen André Van de Velde een eenmanszaak oprichtte en een vrachtwagen kocht. Hij koos voor een Chevrolet, maar vanaf 1965 kwamen er zo goed als enkel vrachtwagens van Scania in het park. Vandaag, exact 80 jaar na de eerste stappen in de transportwereld, kan Transport Van de Velde rekenen op de vierde generatie.

Kwaliteit, uitstraling en comfort voor de chauffeurs

“Mijn vader, tante en oom namen het bedrijf in 1999 over, toen mijn grootvader Luc overleed,” zegt Lucas. Zelf was hij op dat moment nog niet geboren, hij is amper 18, maar hij kreeg de liefde voor het transport wel met de paplepel mee. “Het zal je misschien verrassen, maar ik koos voor de opleiding Transport en Logistiek,” lacht Lucas. Ondanks zijn jonge leeftijd helpt hij na zijn studies en in het weekend al mee in het familiebedrijf. “Ik heb een rijbewijs CE en probeer zo goed als ik kan te helpen, bijvoorbeeld bij het voorladen. Het gebeurt dat ik daarvoor één van onze youngtimer Scania’s gebruik, maar eigenlijk dienen die meer als hobby en voor de uitstraling van het bedrijf op de truckshows die we soms bezoeken. We hebben een volledig gerestaureerde 4-serie torpedo die even oud is als ikzelf, en een 26 jaar oude Scania 143 Torpedo die we ook gaan restaureren, beide met een iconische Scania V8!”

Maar die restauratie laat nog even op zich wachten, want het is bijzonder druk bij Transport Van de Velde. De 23 vrachtwagens van het bedrijf, op één na allemaal met Scania-logo op de neus, zijn voortdurend in de weer. Het is een gevarieerd park, gaande van 4X2 en 6X2 bakwagens, 4X2 trekkers, 6X2 trekkers met midliftas en 6X2/4 trekkers, met diverse soorten cabines. De keuze voor Scania is er volgens Lucas vooral één voor kwaliteit, betrouwbaarheid en ook comfort voor de chauffeurs. “Vrachtwagens kopen is relatief makkelijk, maar chauffeurs vinden om ze te besturen, is dat vandaag de dag niet. Door te kiezen voor vrachtwagens met uitstraling en voorzien van alle comfort, wordt het vinden en behouden van chauffeurs toch iets doenbaarder.”

Veelbelovende toekomst

Niet alleen het park, ook de activiteiten van het bedrijf zijn bijzonder gevarieerd. “We doen veel geconditioneerd transport van voeding,” zegt Lucas. “Zo vervoeren we zuivelproducten, voornamelijk naar Nederland, maar we rijden ook met chocoladeproducten . Daarnaast verzorgen we de distributie van keukentoestellen, zowel bij keukenbouwers als bij grote winkelketens. Daarnaast zijn er ook ‘speciallekes’ zoals het transport van planten naar Italië, wijn halen in Frankrijk en zelfs het transport van insecten voor dierlijke consumptie naar het Verenigd Koninkrijk.”

Maar de activiteiten van Van de Velde beperken zich niet tot transport. Zo verhuisde het bedrijf in 2014 van Melle naar Kwatrecht, en bouwde er kantoren, een eigen truckwash en garage en ook een magazijn voor de opslag van goederen. “En we gaan nog uitbreiden. We hebben het terrein naast ons gekocht om er in de toekomst een nog groter magazijn te bouwen en zo nieuwe mogelijkheden te creëren,” zegt Lucas trots. Of hij zelf mee aan het roer van het bedrijf zal staan om die toekomst op te bouwen? “Ik studeer Transport en Logistiek en heb net als de rest van de familie een hart voor vrachtwagens, dus ik zie voor mezelf zeker een toekomst binnen het bedrijf. Maar in een familiebedrijf met drie zaakvoerders ben je als vierde generatie natuurlijk niet de enige met ambities, dus de toekomst zal uitwijzen wat mijn rol precies zal worden,” besluit Lucas.

Lees alles over Scania Belgium NV

Scania Belgium NV

video

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo