Gregory Olszewski: “Matexpo is een baken van stabiliteit in een veranderende markt” [Advertorial]

Uiteraard zijn er enkele extra’s voor deze 40ste editie van MATEXPO voorzien, maar aan de essentie wordt niet geraakt. Representatief zijn voor de sector, als ontmoetingsplek fungeren en dit met heel wat randactiviteiten die de uitdagingen van morgen centraal plaatsen. Managing Director Gregory Olszewski licht graag toe.

Direct gevolg van het feit dat dit een feesteditie is, zijn enkele aardige activiteiten in de marge. Toch wordt de beurs van dit jaar vooral gekenmerkt door een continuïteit ten opzichte van de vorige edities, benadrukt Managing Director Gregory Olszewski. “Eigenlijk zijn wij een constante in een sector die onderhevig is aan heel wat veranderingen. Anderzijds: 40 jaar is niet niets en daar wouden we toch iets speciaals voor doen. Concreet zal de bezoeker op verschillende plaatsen getrakteerd worden door old timers, zowel vrachtwagens als machines. Een aardigheidje.”

Onduidelijke toekomstperspectieven

Olszewski had het over een sector in verandering. Wat ziet hij als de belangrijkste evoluties? “Net als in andere sectoren, groeit ook bij ons het belang van duurzaamheid”, stelt hij. “Je ziet dit in de manier van werken, processen maar ook in het materieel als dusdanig. Meer specifiek is er ook de elektrificatie. Waterstof is ook een aandachtspunt. Punt is dat niemand met zekerheid weet in welke richting het uiteindelijk uit zal gaan. We zitten een beetje met een tweespalt tussen klant en fabrikant.”

Een sector in verandering dus, maar hoe ogen de economische parameters? “Geen makkelijke vraag”, zegt Gregory Olszewski. “De vorige editie in 2021 was gekenmerkt door een groot optimisme. Er waren weliswaar problemen in de bevoorrading, maar na Corona deed de bouw het prima. Uiteindelijk is het toch wat moeizamer gelopen, vooral in het residentiële segment, maar ook in kantoren, logistieke gebouwen, wegenbouw en burgerlijke bouwkunde waren er wat haperingen. Een belangrijke barometer zijn de orderboekjes. Bij sommigen zijn die goed gevuld, maar elders vangen we andere geluiden op. Het is met andere woorden erg moeilijk een duidelijke lijn te trekken.”

Job Day in samenwerking met TL Hub

Opvallend kenmerk van deze editie is het randprogramma, activiteiten die in de schoot van de beurs plaatsvinden. “Een historisch hoogtepunt”, zo klinkt het bij Gregory Olszewski. “Het is geen overdrijving over een full house te spreken, in die mate dat we behoorlijk hebben moeten schuiven om de puzzel te doen kloppen. Er is een reële vraag naar dergelijke activiteiten, ik kan het alleen maar vaststellen. En eigenlijk is dat ook logisch: iedereen is er als het waren, wat heel wat zegt over de representativiteit van onze beurs. Als MATEXPO spelen wij dan ook graag op een reële vraag van de sector.”

Eén specifieke vraag van de sector klinkt frequenter en luider dan ooit: geschikte mensen vinden. “Alleen al in de bouw zijn er vandaag 15.000 vacatures die niet ingevuld zijn”, legt Managing Director  Olszewski uit. “Net daarom gaat een bijzondere aandacht naar de uitnodiging van scholen. Zomaar even 25 verwachten we er, meer dan duizend leerlingen! Er is ook een aparte Job Day voorzien, overigens een partnerschap met de uitgeverij van dit blad (lacht).”

Dit vraagt misschien even uitleg: TL Hub is inderdaad het digitaal jobplatform van Transportmedia gewijd aan jobs in de transport-, logistieke en bouwsector en organiseert op 9 september een Job Day voor chauffeurs, werfleiders, transport/planners, techniekers, teamleaders en veel meer.

Lees alles over Matexpo

Matexpo

video

Matexpo Awards 2023: alle winnaars op een rij

Het werd een 40e editie om niet snel te vergeten. De zon en de tropische temperaturen waren op Matexpo absoluut geen spelbreker, integendeel: Bijna 40.000 geïnteresseerden en liefhebbers vonden hun weg naar dé vakbeurs. En dat is voor de 357 exposanten cruciaal. INNOVATION AWARD Maar ook tijdens deze editie was het reikhalzend uitkijken naar de […]

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo