Daimler Truck gaat zijn veiligheidssystemen verder verbeteren

Vanaf 2024 zullen vrachtwagens van Mercedes-Benz profiteren van nog effectievere actieve veiligheidssystemen. Deze worden momenteel getest in het ontwikkelings- en testcentrum (EVZ) in Wörth-am-Rhein.

Ter herinnering: vanaf juli 2024 moeten alle nieuwe vrachtwagens die in Europa worden verkocht zijn uitgerust met extra veiligheidssystemen, volgens de Algemene Veiligheidsverordening (GSR) 2019/2144 van de Europese Commissie. Daimler Truck anticipeert opnieuw op deze verplichting door zijn voertuigen vanaf april 2024 uit te rusten en gaat in sommige gevallen verder dan de verordening voorschrijft.

Bij de tests die momenteel in Wörth worden uitgevoerd, wordt bijvoorbeeld gekeken hoe en wanneer het Active Brake Assist 6 (ABA 6) noodremsysteem waarschuwt en remt wanneer een fietser of motorrijder plotseling de rijstrook voor het voertuig oversteekt of verschijnt, of wanneer de truck een voertuig detecteert dat in een file stilstaat. In een andere test werd gekeken hoe het nieuwe Frontguard Assist-systeem de bestuurder visueel en hoorbaar waarschuwt voor de aanwezigheid van onbeschermde weggebruikers direct voor de truck, met name in gecompliceerde situaties zoals bij parkeren of op kruispunten. Andere tests onderzochten hoe Active Sideguard Assist 2 (ASGA 2) reageert wanneer de truck rechtsaf slaat in de aanwezigheid van een voetganger of fietser naast het voertuig. In een andere test werd gekeken hoe Active Drive Assist 3 (ADA 3) de truck automatisch terugbrengt naar zijn rijstrook als de bestuurder bijvoorbeeld naar links wil uitwijken om in te halen, maar daar niet toe in staat is. Er is ook een nieuw Traffic Sign Assist-systeem dat verkeersborden en rijstrookmarkeringen herkent.

Al deze systemen zijn gebaseerd op een nieuw elektronisch platform dat de gegevens van zes sensoren (radars en camera’s) samenvoegt. Dit platform heeft 20 keer meer rekenkracht dan het huidige. De sensoren zelf – vier zijradars, een voorradar en een multifunctionele camera in de voorruit – bestrijken nu 270 graden rondom het voertuig.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo