Zuidnatie: spraakmakende HR-projecten

Ervaren personeel aantrekken in de krappe arbeidsmarkt en de beste werkkrachten behouden, blijkt niet eenvoudig. Zuidnatie lanceerde tijdens het afgelopen jaar twee projecten om in te spelen op die problematiek… en won de award voor Transport & Logistics Employer of the Year 2023.

Zuidnatie klopte dit jaar GXO Logistics en Sprint Transport, de andere twee finalisten voor deze award. Volgens Daphne Cornelis, die als HR Business Partner bij Zuidnatie het dossier indiende, is er de laatste jaren een nieuwe HR-cultuur geïntroduceerd bij Zuidnatie. De focus daarbij ligt op een verhoogde werknemersbetrokkenheid en werkbeleving. Het doel van dat alles? “De juiste persoon op de juiste plaats” met van bij de selectieprocedure niet enkel aandacht voor de verworven competenties en talenten, maar ook het potentieel dat aanwezig is.

Begeleidingstraject

Concreet vertaalde zich dat tijdens het afgelopen jaar in de implementatie van een dynamisch opleidingsplan. Dat kwam in samenwerking met de opleidingscoach tot stand op basis van bevindingen van twee focusgroepen: één met een representatieve samenstelling van werknemers en één met leidinggevenden. Het resultaat is een gestructureerd begeleidingstraject met – na een onboarding voor elke werknemer tijdens het eerste werkjaar – een programma van formele opleidingen en ook informele leermomenten, zoals on-the-job-training, coaching, zelfstudie en deelname aan conferenties.

Doel is om op die manier het volle potentieel van werknemers te ontplooien en te zorgen voor verankering binnen het bedrijf. En dat lijkt te lukken, want de retentiegraad is volgens Cornelis bijzonder hoog voor een bedrijf in het Antwerpse havengebied.

Cafetariaplan

Het opleidingsplan kreeg lof van de jury omdat het op dit moment nog niet wijdverspreid is in de logistieke sector, in tegenstelling tot in andere economische takken. Ook het cafetariaplan dat Zuidnatie introduceerde voor zijn bedienden (niet voorzien in de CAO van het paritair comité) verbaasde de jury. De flexibele verloning – waarbij onder meer keuze is uit fietsleasing, individueel pensioensparen, terugbetaling van het parkeren of openbaar vervoer en een aanvullende medische verzekering – moet de motivatie en de personeelsretentie verder verhogen. Een voorbeeld om te volgen in de sector?

_

Zuidnatie in het kort

Al sinds 1870 is Zuidnatie actief in de haven van Antwerpen. Vandaag biedt het bedrijf diensten die de volledige logistieke keten omvatten. Naast op- en overslag en goederenbehandeling staat Zuidnatie ook in voor transport, expeditie en douane-activiteiten.

Personeelsbestand: 250-300 werknemers

Omzet: € 75 miljoen

 

(foto © Sky Vision)

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo