Apps à volonté (pt. 2)

Welke apps mogen niet ontbreken op de smartphone van chauffeurs? We ontdekten er heel wat die de taken van truckers vergemakkelijken. Na deel 1 van het artikel volgt hierbij deel 2. 

TMS

Een aantal apps fungeren als extensie van een bestaand TMS. Het van oorsprong Franse Dashdoc werkte zich dit jaar in de kijker door een aantal functionaliteiten toe te voegen aan hun systeem. Zo werd Dashdoc onlangs wettelijk erkend als platform om digitale identificatie-formulieren van afvalstoffen (E-IDF) te verwerken. “Via de Dashdoc-app kunnen E-IDF’s eenvoudig door de chauffeur aangevuld worden, zelfs zonder internetconnectie,” vertelde Sami Dandache, general manager Benelux bij Dashdoc. “Wanneer de internetverbinding hersteld wordt, kunnen de E-IDF’s automatisch geüpload worden naar de cloud.”

Qargo is een iets jonger TMS, actief sinds 2020. CTO Joeri De Turck licht toe hoe de smartphone-app in de praktijk gebruikt wordt: “We hebben klanten die de mobiele app gebruiken, je hebt er die via boordcomputer gaan en je hebt er die een mix van beide gebruiken. Opdrachten voor chauffeurs worden bijvoorbeeld via de boordcomputer gedispatcht en de tijdstippen worden daar ook ingegeven, maar het antwoorden op extra vragen – of foto’s nemen – verloopt dan langs onze applicatie.”

Schade melden en verlof aanvragen

Onze Digital Truck Award van dit jaar ging naar de samenwerking tussen de firma’s Getax en Heppner. Zij hadden samen met softwarebedrijf Puntoo een TMS-module ontwikkeld binnen het bestaande ERP-pakket van Puntoo. Die module kreeg ook de vorm van een app. “Het gaat niet alleen om de proof of delivery,” vertelt Marc Hendrikx, eigenaar van Puntoo. “Je kan er schade mee melden aan de wagens. Verlof kan je er ook mee aanvragen. Het ERP-systeem krijgt zo zijn verlengstuk in de app van de chauffeur.”

Trimble Transport & Logistics heeft zowaar een eigen app store. “Chauffeurs kunnen er hun afwezigheid aanvragen via de Absence Planner,” zegt Kris Haesevoets, Sales Director bij Trimble Transportation Europe. “Zodra het verlof is goedgekeurd in de backoffice gaat deze data ook door naar de salaristool (FleetHours) zodat dit onmiddellijk en zonder dubbele ingave correct geregistreerd staat.”

Taken en workflow

Wanneer de chauffeur aan de slag is, kan die taken registreren met behulp van de app Fleet XPS. “Daarin kiezen chauffeurs hun activiteiten: laden, lossen, carwash, rijden, douane, wachten, enzovoort,” vervolgt Haesevoets. “Doordat de chauffeurs hun activiteiten kunnen selecteren, moeten ze ook niet langer een reisblad invullen.”

De Samsara Driver app leidt bestuurders automatisch door taken om ervoor te zorgen dat ze de juiste taken in de juiste volgorde uitvoeren. Deze app van aanbieder Samsara zorgt voor begeleide workflows en realtime updates zodat chauffeurs zo min mogelijk hoeven te gissen, minder handmatig formulieren moeten invullen en in contact kunnen blijven met de dispatcher.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo