Daimler Trucks viert 125 jaar trucks en 25 jaar Actros

2021 is een bijzonder jaar voor Daimler Trucks and Buses: 125 jaar geleden stelde Gottlieb Daimler de eerste vrachtwagen voor en een eeuw later ontstond de eerste Mercedes Actros. 

De eerste ‘vrachtwagen’ van Gottlieb Daimler had nog houten wielen met een stalen beschermband. In Duitsland was er echter geen koper voor te vinden en in Engeland (waar het voertuig uiteindelijk een gegadigde had gevonden), moest een begeleider toen nog met een rode vlag voorop lopen om de andere weggebruikers te waarschuwen. Deze Phoenix had een 4 pk sterke tweecilindermotor van 1,06 liter en werd op de achterwielen aangedreven. Het chassis was uitgerust met dwars gemonteerde bladveren vooraan en schroefveren achteraan. Het meest moderne aspect was echter het laatste deel van de aandrijflijn: een riem bracht de motorkracht over op een as die dwars op de lengterichting van het voertuig gemonteerd was. Op beide uiteinden van die as was een pignon, een reductietandwiel dus, gemonteerd. Elke tand van die pignon greep in de binnenvertanding van een tandkrans of ringwiel dat vast verbonden was met het wiel dat aangedreven moest worden. Een voorloper van de as met planetaire naafreductie dus.

1996 – De Mercedes-Benz Actros

Eind september 1996 maakte   op de IAA Nutzfahrzeuge zijn opwachting met een nieuwe zware truck: de Actros was de eerste truck met schijfremmen rondom en met het elektronische remsysteem EBS. Kenmerkend was ook het ‘Telligent’-systeem dat de onderhoudsintervallen meer dan verdubbelde en de veiligheid ten goede kwam. Zo kon de remweg van de Actros bij een snelheid van 85 km/u dankzij het Telligent-remsysteem met schijfremmen met de lengte van een trekker-opleggercombinatie ingekort worden. De nieuwe cabines boden tot 47% meer binnenruimte en waren ook veiliger: ze hadden de hele waaier van verschillende crashtests met goed gevolg doorstaan. Andere nieuwigheden waren de airbags en stoelen met geïntegreerde gordelspanners.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo