[Test] Mercedes-Benz Citan 110 CDI: Kleine alleskunner

De nieuwe Mercedes-Benz Citan heeft nog steeds Franse genen, maar versterkt zijn merkidentiteit en draagt meer dan ooit zorg voor zijn inzittenden. Zetelverwarming, een modern infotainmentsysteem, rijhulpsystemen, … Spreken we hier nog van een eenvoudige bestelwagen?

Het is duidelijk dat Mercedes zijn best heeft gedaan om de Citan meer te onderscheiden van de Renault Kangoo. De achterkant is nog eerder gelijkaardig, maar de neus is volledig Mercedes – de koplampen komen zelfs van de B-Klasse. Ook het interieur heeft de typische ronde ventilatiemonden van het merk en het MBUX-infotainmentsysteem, dat zich ook laat bedienen via de knoppen aan het stuur. Tegen het plafond is er nog een groot opbergvak beschikbaar, terwijl ook in de middenconsole vakken zijn met antislipmateriaal. De zetels zijn comfortabel, maar door het tussenschot is er niet voldoende ruimte voor grote chauffeurs.

Vlot en zuinig

Er zijn voorlopig vijf motorisaties beschikbaar in de Citan – drie diesels en twee benzines – met vermogens van 75 tot 131 pk. Wij reden met de middenmoot: de 110 CDI, een 1,5 liter viercilinder diesel (van Franse origine) met 95 pk en 260 Nm, in dit geval gekoppeld aan een manuele zesversnellingsbak. Binnenkort komt er ook een zeventraps automaat met dubbele koppeling. De bescheiden dieselmotor bleek een goede metgezel voor de compacte Citan, met voldoende trekkracht en een soepel schakelende versnellingsbak, al is er wel een merkbaar turbogat. Het kan dus nodig zijn om de hogere toerengebieden op te zoeken, zeker in beladen toestand. Hou je het licht, dan zijn er mooie verbruikscijfers te behalen: 5,5 l/100 km bleek perfect mogelijk.

Over de laadruimte gesproken: die is toegankelijk via een achterklep of asymmetrische achterdeuren, met standaard een schuifdeur aan de passagierskant en optioneel aan beide kanten. Met een laadvermogen van een dikke 750 kilo en een volume van 2,9 m³ is er plek voor twee Europallets. De achterdeuren kunnen bovendien 180 graden openzwaaien.

Alle motorisaties van de Citan zijn beschikbaar in twee uitrustingsniveaus: BASE en PRO. De goedkoopste is de 110 op benzine, met een vanafprijs van 17.390 euro exclusief BTW. De goedkoopste diesel (de 108 CDI met 75 pk) kost 150 euro extra. In de tweede helft van 2022 verwachten we nog de elektrische eCitan, met een identieke laadruimte en een rijbereik van 285 kilometer. Ook een lange wielbasis zorgt binnenkort voor meer laadruimte of tot 7 zitplaatsen in de Citan Tourer.

Besluit

Achter het stuur van de Mercedes Citan heb je niet snel door dat je met een bestelwagen onderweg bent. Zijn dieselmotor is stil en zuinig, de technologie is modern en het rijgedrag is zelfs dynamisch te noemen. Maar er is ook een nadeel aan zijn compacte formaat: een beperkte laad- en zitruimte. Toch is het een aanrader, zeker omdat de Duitse badge geen hoger prijskaartje met zich meebrengt.

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo