Mercedes Sustaineer concept: nu met cargobike

Ter gelegenheid van de voorstelling van de (e)Vito en (e)Sprinter modeljaar 2024 heeft Mercedes-Benz Vans zijn Sustaineer concept nog eens van stal gehaald. En net als de twee productiemodellen krijgt ook dit rijdende labo voor duurzaamheidstoepassingen een update die onder andere oog heeft voor de ‘last mile’.

Nieuw is de Mercedes Sustaineer niet. Mercedes stelde het conceptmodel op basis van de elektrische eSprinter al in 2021 voor om een aantal nieuwe technologieën op het vlak van duurzaamheid te tonen en te testen. Maar ook concept cars ontsnappen in tijden waarin gefocust wordt op duurzaamheid niet aan ‘facelifts’ en dus wordt de Sustaineer voor 2024 getrakteerd op enkele aanpassingen. Het gaat onder andere om een nieuwe filter die meer fijnstof uit de cabine moet weren en een dichter bij het koetswerk geplaatste aircopomp die het interieur veel efficiënter koelt en verwarmt, een belangrijke energievreter bij elektrische voertuigen. Maar Mercedes -Benz Vans koppelt de Sustaineer ook aan een cargo bike.

Bestelwagen als micro-hub

Hoe efficiënt de Sustaineer ook is als concept, het is en blijft een groot voertuig om in de stad pakketjes te gaan leveren. En dus werkte Mercedes-Benz Vans samen met het Duitse cargo bike-fabrikant Onomotion om een last mile delivery-voertuig te maken dat de Sustaineer aanvult.

Daarbij wordt gebruikgemaakt van een speciaal ontwikkelde container met een inhoud van 2 m³ en een laadvermogen van 200 kg die door beide voertuigen vervoerd kan worden. De Sustaineer brengt de containers naar een centraal punt aan de rand van de stad en doet daar dienst als micro-hub voor cargo bikes die de containers komen oppikken. Een liftsysteem moet de overplaatsing van de container makkelijk, snel en veilig laten verlopen.

Benieuwd welke technologieën in de Sustaineer het uiteindelijk halen op de volgende generatie van de Sprinter. En of Mercedes zich in de wereld van de cargo bikes waagt…

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo