[Advertorial] “Slimme systemen kunnen 90% werfongevallen voorkomen”

De bouwsector is één van de sectoren waar de meeste ongelukken plaatsvinden, zowel in Nederland als in België. Veel ernstige incidenten vinden plaats doordat manoeuvrerende voertuigen en machines in hetzelfde gebied rijden als waar werknemers lopen.

We spreken vandaag met Huib Slijkhuis over de verschillende oplossingen die Brigade biedt om arbeidsongevallen terug te dringen. “Of het nu om transport, bouw of huisvuilsector gaat, ongelukken blijven er gebeuren. Systemen worden geavanceerder, maar 100% veiligheidsgarantie geven ze nooit. Als een vrachtwagenchauffeur 20 uur achter elkaar rijdt en in slaap valt, dan kun je systemen inbouwen wat je wilt maar daar voorkom je geen ongeluk mee. Echter, uitzonderingen daargelaten, worden systemen steeds intelligenter, waardoor 90% van de ongevallen voorkomen kan worden, mits veilig werken bij een bedrijf ook voorop staat en men in veiligheid wil investeren’’, aldus Slijkhuis.

Backeye®360
“Ons meestomvattende systeem is de Backeye 360. Dit systeem geeft de bestuurder één totaalbeeld van zijn voertuig, van bovenaf bezien, waardoor hij 360 graden rondom zijn voertuig ziet. De Backeye 360 behoort tot de absolute top qua veiligheidssystemen omdat er geen twijfel bestaat (mits juist geïnstalleerd en gekalibreerd) over potentiële gevaren in de dode hoek, eenvoudigweg omdat het systeem alle dode hoeken elimineert. Het kan echter gebeuren dat een bestuurder een paar seconden niet op zijn beeldscherm kijkt. In dit geval is een aanvullende, hoorbare waarschuwing effectief in de vorm van radar of ultrasone detectie.’’

Backsense radardetectie
Waar in transport meestal gebruik wordt gemaakt van ultrasone detectie, wordt op grote machines meestal de Backsense radardetectie toegepast. Dit systeem detecteert voorwerpen of personen in de detectiezone en geeft de bestuurder een hoorbare waarschuwing. In uitdagende omstandigheden als vocht, mist, duisternis, stof, ruige terreinen, wordt radar detectie vaak toegepast. Het is een robuust systeem dat compatibel is met de Backeye 360, zodat de bestuurder niet alleen zijn voertuig van bovenaf ziet, maar ook markeringslijnen ziet die aangeven als er zich iets in de detectiezone bevindt.

Zonesafe
Een geheel ander, maar zeker zo belangrijk product voor grote machines, rijdend materieel en heftrucks in bijvoorbeeld grote magazijnen, is de RFID detectie – Zonesafe. Dit systeem creëert een 360 graden detectiezone rondom het voertuig, waardoor het risico op letsel bij personeel of schade aan eigendommen door aanrijdingen, verminderd kan worden.
Op het voertuig worden 1 of meerdere antennes aangebracht en personeelsleden die in de buurt werken en lopen, dragen een tag. Als iemand in de detectiezone van de heftruck of machine komt, dan krijgt zowel de bestuurder als degene die een tag draagt, een waarschuwing doordat de tag gaat trillen.
“Bovenstaande producten kunnen ongelukken drastisch reduceren, daar ben ik van overtuigd. Steeds meer bedrijven zijn het gelukkig met me eens, want als je een mensenleven kunt besparen, moet je dit uiteraard doen.
Er is nog veel werk aan de winkel de komende jaren. De ontwikkelingen inzake voertuigveiligheid gaan heel snel en het zal dan ook onze uitdaging blijven om middels de nieuwste technieken bij te blijven dragen aan zo veilig mogelijke situaties op de werkvloer”.


Brigade Electronics bv,
Ambachtstraat 8
7587 BW de Lutte
Nederland.
+31 541 53 18 01
info@brigade-electronics.nl
www.brigade-electronics.nl


 

lees ook

Aankomende Events

Sorry, no posts matched your criteria.

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo