Daimler Truck Belgium – Hoe kan men de elektrische overstap versnellen?

Zoals alle constructeurs legt Daimler Truck zich ambitieuze doelstellingen op voor de verkoop van elektrische vrachtwagens. Maar de constructeur weet dat men niet enkel kan rekenen op het gamma vrachtwagens om daarin te slagen. Het is een compleet ecosysteem dat men hiervoor moet uitvinden.

Op dit ogenblik bestaat het elektrisch gamma van Daimler Truck uit de eActros vrachtwagens met 336 of 448 kWh accucapaciteit. De trekker voor regionale distributietaken komt er aan maar de aandacht gaat eerst en vooral naar de toekomstige eActros LongHaul, waarvan de productiestart is gepland tegen midden 2024. Herinneren we er aan dat de eActros op dit moment de enige vrachtwagen is (in afwachting van de komst van de Nikola Tre bij Iveco) die een elektrisch aangedreven as gebruikt en niet een elektrische motor verbonden met min of meer klassieke assen.

Een grote impact op het netwerk

Zoals Peter Brock, die het merk met de ster in België leidt, het toelicht, eist de overstap naar elektrische mobiliteit veel diepgaandere veranderingen bij de klant, maar ook binnen zijn eigen organisatie: « Een elektrische vrachtwagen verkoopt zich niet zoals een dieselvrachtwagen. Dat vereist voorafgaand een hele voorbereiding die gepaard gaat met adviesverstrekking. Het komt er niet alleen op aan het voertuig samen te stellen in functie van het gebruik dat de klant er wil van maken, maar ook dat het voertuig het maximum van zijn mogelijkheden biedt en dat de Total Cost of Ownership zo laag mogelijk blijft. »

Zeer vaak stellen geïnteresseerde klanten zich heel wat vragen over de beschikbaarheid van elektriciteit en over de laadinfrastructuur. Op dat vlak heeft Daimler Truck partnerschappen afgesloten met Siemens Smart Infrastructure en Engie.
Het spreekt vanzelf dat de elektrificatie ook een grote impact zal hebben op het netwerk. Het is al enkele jaren dat Peter Brock systematisch het aantal distributiecontracten vermindert in België. Het meest recente voorbeeld ter zake is het overlaten van de groep Vereenooghe aan Van Mossel. « Die beweging is nog niet voltooid want we hebben in het hele land nood aan partners die de zware investeringen kunnen opbrengen om hun klanten eerst te begeleiden naar de elektrische mobiliteit en vervolgens naar waterstof », waarschuwt Peter Brock. Het staat dus vast dat van de huidige acht partners er zeker nog één zijn statuut zal verliezen in de komende jaren.

Daarentegen is er nog altijd geen sprake van het verminderen van het aantal fysieke contactpunten met de klanten, temeer daar de directe verkoop (zonder te passeren bij een concessiehouder) in dit stadium uitgesloten is. Daimler Truck maakt hiermee het verschil met het ex-zusterbedrijf Mercedes-Benz Vans waar de directe verkoop een integraal deel uitmaakt van de strategie van elektrificatie. Al die evoluties moeten dus in goede harmonie verlopen om Daimler Truck toe te laten zijn objectief te realiseren om geen enkele vrachtwagen met dieselmotor meer te verkopen in 2040.

_

Milence

Om de bevoorrading met elektriciteit te verzekeren voor de toekomstige langeafstandsvrachtwagens heeft Daimler Truck zich verbonden met de Volvo groep en Traton om Milence op te richten. Deze joint-venture zal investeren in een netwerk van 1700 snelle laadpunten langsheen de grote transportassen in Europa tegen 2027.

lees ook

Aankomende Events

ONTVANGT U ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF NOG NIET? MELD JE DAN NU AAN!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
transport media logo